2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angyalföld arcai: képeken a XIII. kerület múlt századi világa

2021. március 13. 16:32 Múlt-kor

A gyári miliőtől a modern bérházakon át a kisvárosi életérzésig. A mai XIII. kerületben mindez fellelhető volt, és rengeteget változott az elmúlt évtizedekben. A kerület 20. századi történelmének lapjait a Fortepan fotóinak segítségével lapozzuk fel.

A mai XIII. kerület a 19. század végéig javarészt vidékies külterületnek számított, amelyet az iparosodás a főváros és az ország egyik legjelentősebb gépipari központjává változtatott. A munkások elhelyezését kezdetben fabarakkokban oldották meg. Némi fejlődést a Tisza-, Vág- és Dráva utcai emeletes házak, majd az 1911 és 1912 között felépült Palotai úti kislakásos telep, közkeletű nevén a Tripolisz mutatott, amelyet több hasonló követett.

Megindult a városiasodás, a Vígszínház és sok mozi megnyitása felrajzolta Angyalföldet a főváros kulturális térképére, az egyházak is sorra építették templomaikat a 19. század végétől kezdve. A sportegyletek és más civil egyesületek pedig a szabadidő eltöltését tették színesebbé az itt élők számára.

A XIII. kerületet 1938-ban hozták létre, 1945-ig Horthy Miklós kormányzó felesége után Magdolnavárosnak nevezték. A II. világháborúban a ma már a kerülethez tartozó Újlipótváros a nemzetközi gettó miatt a zsidóüldözés egyik tragikus helyszíne lett. Angyalföld az 1940-es évek derekán a főváros egyik tipikus munkáskerületének számított. Hatalmas gyáraival, a még álló, nyomorúságos barakktelepeivel és a lassan meginduló építkezésekkel egy fokozatosan átalakuló terület képét mutatta. Nagy-Budapest 1950-es létrehozásakor hozzácsatolták Újlipótvárost és a Nyugati pályaudvar környékét. Ezzel létrejött a mai XIII. kerület. A városrész közel a duplájára nőtt.

A háború és az 1945 utáni megindult mobilizáció ugyan éreztette hatását, az egyes kerületrészek mégis megőrizték korábban kialakult arculatukat. A Pozsonyi út vonzáskörzete teljesen más világ volt külső-Angyalföldhöz képest, amit az is bizonyít, hogy a mai napig az is maradt. Az 1950-es évek végétől megindult lakótelepépítés akárcsak az egész főváros, így a kerület képét is nagyban átrajzolta. Az ipari üzemek visszaszorulása pedig a Váci út és környékét rendezte át, amely folyamat még a mai napig is tart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dugótól nem kellett még tartani. Váci út és Katona József utca sarka, 1925. (Fortepan/Somlai Tibor)Kietlen vidék. Balra szemben a Pannónia utca, a Thurzó utca saroktól az Ipoly utca felé nézve, 1930. (Fortepan/MZSL/Ofner Károly)A Budapest Székesfőváros Gázműveinek telepe a Révész utcában, 1930. (Fortepan/Fortepan)A Lipótvárosi Sporttelep (Pozsonyi út 27.) teniszpályái a Pozsonyi út 27. számnál, 1933. (Fortepan/Márk Iván)A mai Nyugati tér, 1936. (Fortepan/Magyar Bálint)Szent István park, 1938. (Fortepan/Várkonyi Benedek)A Váci úti Ganz hajógyár, 1941. (Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)Falusias miliő az OTI (Országos Társadalombiztosító Intézet) által építtetett Angyalföld-Magdolnavárosi kislakásos telep egyik házánál, 1941. (Fortepan/Anderle Lajosné)Vízivárosi háztetők, háttérben a lángoló Angyalföld az ipartelep szőnyegbombázása után, 1944. (Fortepan/Schermann Ákos)Az ostromlott Nyugati tér, 1945. (Fortepan/Vörös Hadsereg)Újraindult az élet. Tutaj utcai iskolások tornaórája, 1949. (Fortepan/Kovács Márton Ernő)Járműmustra a Nyugati téren, 1949. (Fortepan/Kovács Márton Ernő)A Szálin, ma Árpád híd avatása, középen Bebrits Lajos, tőle jobbra Rákosi Mátyás, 1950. (Fortepan/UVATERV)Egy szabad munkás a Váci úton, balra a Ganz Hajógyár kerítése, 1950. (Fortepan/Fortepan)Gyerekbirodalom az Újpesti rakpart Ipoly és Gogol utca közötti szakaszán, 1953. (Fortepan/Szent-tamási Mihály)Gyerekélet egy kerületi udvarban, 1958. (Fortepan/Chuckyeager tumblr)A Jászai Mari téri játszótér legnépszerűbb gyereke, 1971. (Fortepan/Kereki Sándor)Lehel, akkor Élmunkás téri piac, 1971. (Fortepan/Kereki Sándor)Kádár János látogatása a Kender és Jutagyárban, 1979. (Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)Pozsonyi úti kalapbolt, 1984. (Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár