2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ékírásos táblán Püthagorasz tétele

2010. november 16. 09:39

Tizenhárom babiloni agyagtáblát felvonultató kiállítás nyílt a New Yorki-i Egyetem Ókori Világ Tanulmányok Intézetében (ISAW), ahol a Pitagorasz-tétel egyik legkorábbi ábrázolása is megtekinthető.

A Püthagorasz előtt: az ókori Babilon matematikai kultúrája című kiállítás többek között a kifinomult matematika-oktatási módszereket hivatott bemutatni – ezer évvel a görög Thalész és Püthagorasz megjelenése, illetve a matematika színrelépése előtt. A tárlaton az Óbabiloni Birodalom (i.e. 1900-1700) korszakától kezdve láthatók a kiállított tárgyak, amelyeket három intézményből: a Columbiáról, a Yale-ről és a pennsylvaniai egyetemről kértek kölcsön.

„Széles körben elfogadott tény, hogy a nyugati civilizáció számos találmányának alapját, köztük az írásét és a jogét, az ókori Mezopotámiában rakták le. A matematika fejlettsége eddig azonban csak a tudósok előtt volt ismert. A Püthagorasz előtt című kiállítás egy fontos adalék a mai Irak helyén található, egykor virágzó civilizáció történelmének megértéséhez” – mondta el Jennifer Chi, az ISAW igazgatója.

A matematikát a gazdag családokból származó, az írást-olvasást generációk óta ismerő írnokok tevékenysége nyomán ismerhette meg a modern világ, akik ily módon a munkájuk – így a számolás, vagy az építés-tervezés – során felmerülő elméleti és gyakorlati problémákat próbálták megoldani. „Az Óbabiloni Birodalomból származó matematikai bizonyítékok nemcsak bőségük, hanem széles spektrumuk miatt is elképesztőek. A táblákon látható írások tökéletesen felismerhetők, olyan, mintha még ma is tananyagok lennének” – így Alexander Jones, a kiállítás egyik kurátora.

Az ékírásos táblákon látható ábrák skálája az aritmetikától egészen az algebráig terjed. Számtalan alkalommal lehet találkozni olyan megoldásokkal, amely sokkal nehezebb volt az írnokok munkái során felmerült problémáknál, s amelyeket eddig úgy hittünk, hogy a görögök fedeztek fel az i.e. 6. században. Az egyik ábrán például Püthagorasznak az ezer évvel később bizonyított tétele látható, rajta a két átló és három szám, míg a többi agyagtáblán különböző metodikai módszereket, gyakorlati számításokat, illetve absztrakt algebrai problémák megoldásait olvashatjuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár