A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Trianon előtt - határon túl: megjelent a Múlt-kor tavaszi száma

2015. március 4. 21:20

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A Múlt-kor legújabb számában Kolozsvár, Kassa, Szabadka és Pozsony elcsatolásának traumáján kívül olvashatnak még a múmiák rejtélyes világáról, Észak-Korea mindennapjairól, a mérgezés művészetéről és Horthy Miklós megítélésének változásairól is. 

Dosszié rovatunk idén tavasszal a Trianon előtti eseményeket mutatja be, Magyarország feldarabolása ugyanis már jóval a békeszerződés aláírása előtt megkezdődött. A szomszédos nemzetek 1918 októberének végétől hódító szándékkal jelentek meg a meggyengült Magyarország területén.

Szabadkát hivatalosan csak 1920. június 4-én szakították el a történelmi Magyarországtól, ám az Újvidéken megtartott népgyűlés már 1918 őszén kikiáltotta, hogy a Vajdaság nem Magyarország része többé. Néhány nappal később megszűnt Szabadkán a magyar közigazgatás.

A románok 1918 karácsonyán mintegy 4 ezer katonával vonultak be Kolozsvárra, zeneszó és a környező falvakból berendelt románok lelkes ünneplése mellett. A magyar nemzetőröket összeverték, kifosztották, a magyar címereket, zászlókat letépték, összetaposták.

A szlovák miniszter 1919. január 14-én az eperjesi Fekete Sas Szálló erkélyéről hirdette ki a város bekebelezését. Mindez néhány nappal azután történt, hogy Kassát a Csehszlovák Köztársaság részévé nyilvánította. Bár a Vörös Hadsereg 1919 nyarán bevonul Kassára, néhány hét múlva a budapesti tanácskormány hazahívta őket, és átadta a várost a cseheknek.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A csehszlovák hadsereg 1919 februárjában vonult be Pozsonyba, amikor a „szlovák kormány” Zsolnáról ide tette át székhelyét. Ez a tény már egyértelmű cáfolata volt a megszállás – az antant által hangoztatott - ideiglenességének. A megszállók és a magyar lakosság atrocitásairól, a megszállás első heteiről most a Múlt-kor történelmi magazin hasábjain olvashat részletesen.

Észak-Korea csupán egy kicsivel nagyobb Magyarországnál, területe hegyvidékes, lakosságának száma körülbelül 23 millió fő. A világ bármely más pontján periférikus államnak számítana, s aligha szerepelhetne rendszeresen a híradásokban. Mégis bármi történjék a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, a nyugati világ fokozott érdeklődéssel fogadja a napvilágra kerülő információkat. Exkluzív képriportunkat a magazin tavaszi számában találja.

Horthy Miklós a 20. századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb alakja. 1945-1989 közötti megítélése – a propaganda szintjén – döntően negatív volt, és gyökeresen eltért az 1919-1944 közötti Horthy-kultusztól. Horthy megítélése tehát nem függetleníthető a politikai hatalom birtokosainak politikai és ideológiai elvárásaitól. Ezt a változó Horthy-képet a történelemtankönyvek is közvetítették. De mégis hogyan? Ez is kiderül a Múlt-kor legújabb számából.

Tavaszi számunkban olvashat a mérgezés művészetéről, a tulipánok elterjedéséről, a 100 éve történt örmény népirtásról, a titokzatos múmiabatyukról, illetve tíz óriási győzelemről, amelyet a halál fölött aratott az orvostudomány.

Az építészet szerelmeseit ezúttal a ladi kastélyba, illetve a Belgrád rakpartra kalauzoljuk, a képzőművészet kedvelőivel pedig Botticelli A tavasz című festményének titokzatos alakjait vizsgáljuk meg.

Legfrissebb számunkban érdekes tényeket tudhat meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcról, Sigmund Freud mindennapjairól, illetve bemutatjuk azt az egykori textilmunkásnőt is, akit a Múlt-kor közösségi oldala segítségével sikerült újra megtalálni.

A magazint március 5-től keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő kedvezményesen!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár