2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A felmelegedés okozhatta a barlangi oroszlán kihalását

2010. június 21. 08:43 MTI

A barlangi oroszlán a felmelegedés miatt halt ki Eurázsiában tizennégyezer éve, mivel drámaian szűkült élőhelye - vélik brit kutatók, akik szerint Alaszkában és Kanada északi részén még további ezer éven át fennmaradtak a nagytestű macskafélék.

Tony Stuart, a Durhami Egyetem professzora és Adrian Lister, a Londoni Természettudományi Múzeum professzora 111 lelet radiokarbonos kormeghatározását végezték el, beleértve európai, oroszországi és észak-amerikai múzeumokban őrzött 93, barlangi oroszlánoktól származó csontot és fogat. A maradványok mindegyike Európából, Ázsia északi részéből, Alaszkából és Kanadából származott.

A radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint Európában és Ázsia északi részén a barlangi oroszlánok egyazon időben pusztultak ki, a legkésőbbi csontlelet Franciaországban került elő - ez az egyed 14 141 évvel ezelőtt múlt ki. Az Alaszkában és a Yukon térségében fellelt csontleletek olyan barlangi oroszlánoktól származnak, amelyek 13300 és 13 800 évvel ezelőtti időszakban éltek.

A brit kutatók magyarázata szerint 14 700 évvel ezelőtt a felmelegedés következtében az erdőségek és a cserjések egyre nagyobb területeket hódítottak el a füves sztyeppéktől. Így egyre szűkült a barlangi oroszlán élettere, amelynek a vadászathoz nyílt térségekre van szüksége. "Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy miért halt ki a barlangi oroszlán, de világosan látszik az összefüggés a vegetáció átalakulása és e nagytestű macskafélék eltűnése között" - fogalmazott Tony Stuart, hozzátéve, hogy arra sincs magyarázat, Észak-Amerikában miért kapott évezredes haladékot.

Korábban úgy vélték a tudósok, hogy a barlangi oroszlán táplálék hiányában tűnt el a Föld színéről. "Ez kevéssé valószínű, hiszen a fosszíliák tanúsága szerint a barlangi oroszlán potenciális zsákmánya közül csupán a gyapjas orrszarvú halt ki ugyanabban az időben, utóbbi viszont nem játszott túlzottan nagy szerepet a macskafélék étrendjében" - vélekedett Tony Stuart. A tudós szerint az sem bizonyosodott be, hogy az ember a vétkes a barlangi oroszlán kihalásában. "Egy biztos, a klíma megváltoztatta a környezetet, s ez az egész élővilágra kihatott" - összegezte Tony Stuart.

Extinction chronology of the cave lion Panthera spelaea

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár