2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az afgán művészet és kultúra múzeuma az interneten

2009. július 26. 21:49 MTI

Afganisztán ezredéves művészetét és kultúráját bemutató múzeum nyílik az interneten 2010-ben: a virtuális kiállítás célja, hogy "visszaadja az afgán fiataloknak az emlékezetüket" - jelentette be a héten az Afghanculture francia egyesület.

Az ideiglenesen Afgán Civilizáció Múzeuma nevet viselő virtuális kiállítás ötezer év afgán kultúrájának alkotásait mutatja be az ókortól napjainkig, azokat, amelyek nemzetközi gyűjteményekben találhatók, illetve azokat, amelyeket a tálibok megsemmisítettek, például a Bámiján-völgy Buddháit – mondta el Pascale Bastide projektigazgató.

A négynyelvű – afgán perzsa, pastu, angol és francia nyelven elérhető, illetve az írni-olvasni nem tudók részére hangos felvételekkel is ellátott honlap elsősorban azoknak a fiatal afgánoknak szól majd, akik nem ismerik népük történelmét vagy kultúráját, azzal a céllal hogy elmondjuk nekik: van mire büszkének lenniük – tette hozzá Bastide asszony, aki szerint ezzel is hozzájárulhatnak a demokrácia megteremtéséhez az ázsiai országban.

A virtuális múzeumban, amelyet Yona Friedman francia építész tervez, a városok nevét viselő pavilonok lesznek, amelyek köré csoportosítják a műveket, ismertetve művészettörténeti jelentőségüket, a hozzájuk tartozó kultúrát, az adott etnikum történetét. A honlapon háromszintű magyarázatokat tesznek majd közzé: egyszerű leírásokat, enciklopédikus ismertetéseket és tudományos értekezéseket.

A ”múzeum” az afgán kultúra legnagyobb szakértőinek – Pierre Cambonnak, a párizsi Guimet Múzeum főtisztviselőjének, Zemari Ali Tarzi Strasbourgban működő afgán régésznek, Usztad Mohammad Raonak afgán nyelvésznek és Michel Barrynak, a Priceton egyetem munkatársának – szaktudását is felhasználja. A nonprofit projektet a francia külügyminisztérium is támogatja. Az előzetes tervet várhatóan az ősszel mutatják be. Október 15-én a francia nagykövetség New York-i kulturális osztálya adománygyűjtő vacsorát szervez. A múzeum első „pavilonja” a tervek szerint 2010 elején nyílik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár