2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezrek emlékeztek Vukovár 1991-es elestére

2008. november 18. 18:29 MTI

Több mint húszezer ember emlékezett meg kedden a kelet-horvátországi Vukováron a város jugoszláv és szerb erők általi elfoglalásának 17. évfordulójáról - jelentette a nemzeti televízió.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) épp az évforduló napján nyilvánította magát illetékesnek abban az ügyben, amelyben Horvátország etnikai tisztogatással és népirtással vádolja Szerbiát és kártérítést is szeretne elérni. A legmagasabb rangú horvát vezetők, katonai és civil küldöttségek érkeztek a városba, amely három hónapi ostrom után esett el 1991. november 18-án.

"Ha nem lett volna Vukovár hősies védelme, a történelem másként alakult volna" - jelentette ki Ivo Sanader horvát miniszterelnök annak a kórháznak az udvarán, amelyben az ostrom idején mintegy 3400 sebesültet ápoltak, s ahonnan a város elestekor a megszálló szerb milicisták menekültek százait hurcolták el, hogy a közeli Ovcara mezőgazdasági létesítményében megkínozzák és kivégezzék őket.

Tavaly szeptemberben a délszláv háború bűneit vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék Zágráb szerint elfogadhatatlanul enyhe ítéletet hozott az egykori jugoszláv hadsereg két magas rangú parancsnoka, Milan Mrksic és Veselin Sljivancanin, valamint Miroslav Radic ügyében, akik a vád szerint irányították, illetve felügyelték mintegy négyszáz nem szerb személy, köztük sebesültek elhurcolását a vukovári kórházból.

Az ünnepi beszédek után a résztvevők hosszú menetben vonultak ki abba a külvárosi temetőbe, ahol az ostrom és a megszállás mintegy 1600, nagyobb részt civil halottjának emelt emlékmű áll.

Vukovár akkori 44600 lakosából mintegy 22 ezer horvát és más, nem szerb nemzetiségű embert űztek el a város eleste után. A hivatalos Hina hírügynökség szerint 350 egykori vukovári lakos sorsa máig ismeretlen. A várost rögtön azután ostrom alá vették a jugoszláv hadsereg és a szakadár horvátországi szerbek csapatai, hogy kirobbant a szerb-horvát konfliktus Horvátország függetlenségének 1991-es kikiáltása miatt. Horvátországban 20 ezer áldozata volt a háborúnak és tízezreket kényszerített menekülésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár