2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kelták éltek a csepeli szennyvíztisztítóban

2007. március 26. 10:15

Gazdag, több történeti korból származó régészeti emlékeket tártak fel a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai három fővárosi, Duna-menti területen.

Az óbudai Duna-parton egy tervezett lakópark helyén folytatott ásatások eredményeiről Szilas Gábor régész elmondta: a területen a kutatók 1500 négyzetméteren 7 régészeti korszak csaknem félezer objektumára bukkantak. A különböző korok maradványai egymást fedve, több rétegben kerültek elő, amelyeket külön-külön tártak fel a szakemberek.

Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója beszél azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Duna-parti régészeti feltárások leletanyagát mutatták be az Aquincumi Múzeumban

A legkorábbi leletek időszámításunk előtt 5000 tájáról, az újkőkor korszakából származnak. A késő rézkorban nagy kiterjedésű település épült a Duna-parton, amelynek feltűnően gazdag szakrális életéről több rétegű áldozati gödör, valamint rituális szarvasmarha temetkezés árulkodik - fejtette ki a szakember.

A legintenzívebb letelepedés a területen a középső bronzkorban volt, a legkülönösebb leletek egy olyan kutyakultuszhoz köthetők, amelyben a gödör sarkába, feltehetően áldozati céllal több kutyát temettek. Az ásatáson előkerültek egyebek mellett a jégbe fagyott alpesi pásztor, Ötzi kortársainak lakóhelyéül szolgáló település maradványai is - tette hozzá Szilas Gábor.

Csepel északi részén talált, kelták által készített bronz fibula az i.e. III. századból

Horváth M. Attila régész arról számolt be, hogy a Csepel-sziget északnyugati csúcsán épülő központi szennyvíztisztító telep 29 hektáros területén végzett feltárások nyomán eddig több régészeti korszak számos nagy jelentőségű lelete és mintegy 800 objektuma került felszínre. A leletek között található egy különösen értékes, hatezer éves rézkori kultúra telepanyaga. A régészek egy időszámításunk előtti 4-3. századi kelta temető, egy időszámításunk előtti 2. századi kelta telep, valamint egy 11-12. századi Árpád-kori település részleteire is bukkantak az ásatások alkalmával.

Restaurátor tisztít egy temetkezésre használt
késő bronzkori urnaedényt, amelyet
a Királyok úti ásatásokon találtak

A női sírokban nagy mennyiségű fémből készült ékszer, amulett, karperec, nyakperec is felszínre került. A férfi sírok jellegzetes "alkatrészei a lándzsák, kardok voltak". Az ásatás egyik legfontosabb eleme egy kelta edény, amelynek mindkét füle egy emberalakot ábrázol, a figurák ruházatának egyes részletei is megfigyelhetők - tette hozzá Horváth M. Attila.

Az ásatások harmadik területén, Óbudán, az egykori Gázgyár területén az őskori leletek mellett leginkább az ókori Aquincumból származó nagy mennyiségű régészeti anyagot tártak fel. Lassányi Gábor régész elmondta: az itt épült Graphisoft Park északi részén nagy kiterjedésű, egyelőre még csak részben feltárt, kora bronzkori temető található. Pannónia római elfoglalása után a parktól nyugatra épült fel a tartomány egyik legnagyobb polgári települése, Aquincum. A várostól keletre, a park alatt húzódik az aquincumi polgárváros egyik legnagyobb temetője. Az elmúlt években több mint ezer római sírt tártak fel.

Az észak-csepeli ásatások során előkerült bronzkori edények

"Az évszázadokon használt temetőben szinte az összes fajta római temetési stílus megtalálható. A sírokban a halottakat gyakran felékszerezve, használati tárgyaikkal, valamint étellel, itallal ellátva temették el. A római uralom utolsó évszázadaiban a temetőben már keresztény sírkápolna is állt" - fűzte hozzá a szakember.

A múzeum munkatársai azt is elmondták, hogy április 15-től látható az a tárlat, amely az elmúlt év legszebb leleteit mutatja be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár