A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Az I. világháborús francia sisakok nagyobb védelmet nyújtottak, mint a mai amerikaiak

2020. március 6. 14:12 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A viselőjük közvetlen robbanások elleni védelmében az első világháborúban használt francia sisakok felülmúlták az amerikai hadsereg katonái által ma használt fejfedőket, állítják a Duke Egyetem mérnökei miután egy kísérlet során több sisakot is teszteltek.

Adrian sisak

Az észak-karolinai Duke Egyetem mérnökkutatói egy kísérlet keretében három, első világháborús és az amerikai hadsereg 2002 óta használt szabványának megfelelő, Advanced Combat Helmet (ACH) nevű, ma is használatban lévő sisakot hasonlította össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy a 20. század elején vagy most, a 21. század első évtizedeiben védik jobban a katonai sisakok a bakák fejét a közvetlen robbanásoktól.

A nagy háború kiválasztott sisakjai a következők voltak: a német Stahlhelm, a britek, majd az amerikaiak által használt Brodie, valamint a feltalálója, August-Louis Adrian után az „Adrian M15” névre keresztelt francia rohamsisak. A kísérlet során a fejvédőket egy próbababa fejére helyezték, és tompa robbanássorozatnak tették ki. Ezt követően a bábu fejére szerelt érzékelők mért adatait elemezték, amelyek megmutatták, hogy a légnyomás keltette erő mekkora része jut át az adott rohamsisak védelmén.

A nyomás alatt álló, hélium segítségével működtetett, felülről a sisakos bábufej fölé vezetett, cső formájú „bombákat” úgy tervezték meg, hogy akkora légnyomás okozta erőhatások érjék a sisakos fejet, mintha különféle német gránátok robbantak volna fel az 1-5 méteres körzetükben.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az ACH valamivel jobban teljesített a több mint százéves, német és amerikai társainál, ám mint kiderült, a francia Adrian mindhárom sisaknál masszívabb védelmet nyújtott a teszt során. A vizsgálatok és a szenzorok elemzése szerint azonos nyomásnak kitéve a francia sisaknál kevesebb, mint egy százaléknyi volt egy esetleges agyvérzés kialakulási esélye, míg a többinél öt százalék körüli volt ez az arány. Amennyiben a bábun nem volt sisak, ugyanolyan légnyomásnak kitéve az agyvérzés valószínűsége 50 százalék körül mozgott.

„Az eredmény kifejezetten érdekes, a francia sisakot ugyanis hasonló alapanyagokból gyártották mint az első világháborús német és brit társait, és további különös adat, hogy a falai még vékonyabbak voltak, ugyanis kevesebb acélt tartalmaztak” – magyarázta Joost Op‘t Eynde, a Duke Egyetem mérnöke. „A legnagyobb különbség az volt, hogy a francia sisak tetején van egy címerdomborulat, amelyet egyébként a repeszek eltérítésére terveztek, ám a lökéshullám semlegesítését is elősegítette” – tette hozzá.

Meg kell említeni azonban, hogy az Adrian előnyei szertefoszlottak, hogyha a fej más részeire irányult a légnyomás ereje. Egy egyszerű, a fegyvernemet jelölő címer, valamint a szokásosnál szélesebb karima azonban életeket menthetett, de legalábbis megnövelte az esélyt a túlélésre. „A mai modern anyagokkal, valamint gyártási technológiával, amelyekkel rendelkezünk, képesnek kell lennünk arra, hogy olyan fejfedőket gyártsunk, amelyek jobbak a száz évvel ezelőtti társaiknák” – fejezte be a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
M15 Adrian sisakA Monarchia katonái Isonzónál Stahlhelm sisakbanAz Advanced Combat Helmet (ACH) nevű, ma is használatban lévő amerikai sisak
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár