2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Titokzatos maradványokból nyerhetik ki da Vinci DNS-ét

2017. április 20. 15:20

Olasz kutatók bejelentették, hogy két olyan „relikviát” találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók Leonardo da Vincivel, és amelyekkel lehetővé válhat a reneszánsz zseni DNS-ének kinyerése. A titokzatos maradványokat egy több évtizedes, a da Vinci család genealógiáját vizsgáló kutatás során találták meg. 

Agnese Sabato történész és a toszkánai Vinci városában található Museo Ideale igazgatója, Alessandro Vezzosi  csütörtökön jelentik be kutatásuk eredményét Vinciben, ahol a reneszánsz mester 1452-ben megszületett. „Egyelőre nem tudjuk felfedni ezen relikviák természetét. Csak annyit mondhatok, hogy történelmileg összefüggésbe hozhatók Leonardo da Vincivel. Az egyik egy tárgy, a másik szerves anyag” – fejtette ki Vezzosi a Seekernek. Ha kiderül, hogy valóban kapcsolatba hozható Leonardóval, a szerves anyag lehet a reneszánsz zseni életére utaló első ismert biológiai bizonyíték.

Sokáig úgy vélték, hogy az 1519-ben, 67 évesen elhunyt zseni földi maradványai eltűntek, ám 1863-ban egy csontvázat és egy nagy koponyát találtak az egykoron a Château d'Amboise (Leondaro a franciaországi Amboise-ban halt meg) részét képező Saint-Florentin-templomban, a polihisztor eredeti nyughelyén, amelyet a 16. század vallásháborúi alatt kifosztottak, majd 1808-ban teljesen leromboltak. A csontváz közelében egy felirat volt olvasható: LEO DUS VINC, amely egyértelműen Leonardóra utalt.

Ezt követően a csontok eltűntek, és csak 1874-ben találták meg azokat újra. A maradványokat ekkor újratemették a Château d'Amboise-ban található Saint-Hubert-kápolnában. A csontok kutatási célból történő exhumálását etikai okokból évtizedeken át elutasították. A szerves anyagot egy ismeretlen magángyűjtőtől szerezték meg a kutatók. „Igazoltuk a történelmi hitelességét, és most már kijelenthetjük, hogy a maradvány összefüggésbe hozható az 1863-ban feltárt csontvázzal” – magyarázta Sabato.

A da Vinci örökségének megőrzése és népszerűsítése érdekében egy egyesületet is létrehozó Vezzosi és Sabato 2000 óta kutatnak Leondaro biológiai nyomai után. A mester festményeiről és kéziratairól több száz ujjlenyomatot gyűjtöttek össze, abban a reményben, hogy találnak valamilyen biológiai bizonyítékot. „Akkoriban da Vinci DNS-kódjának feltörése csak egy merész álom volt. Ma már valódi lehetőség” – fejtette ki Vezzosi. 

Magazin

A kutatásban jelentős fordulópontot jelentett, amikor tavaly Vezzosi és Sabato bejelentette, hogy megtalálták Leonardo tucatnyi élő leszármazottját. A kutatóknak nem volt könnyű dolguk a Vinci és da Vinci vezetéknevek szövedékében való eligazodás tekintetében, de jelentős eredményeket értek el. Tavaly óta további több 150 névvel gazdagították a da Vinci-családfát. A közvetlen leszármazottak Leonardo apja, a jegyzőként dolgozó Ser Piero ágához köthetők, édesanyja, Caterina rokonai a jelek szerint eltűntek a történelmi forrásokból. A szakemberek ezen a vonalon is tovább kutatnak, az anyai ág ugyanis elvezetheti őket Leonardo mitokondriális DNS-éhez.

A kutatók azt tervezik, hogy nemzetközi együttműködés keretében kiterjedt tudományos vizsgálatokat fognak folytatni a nemrég megszerzett maradványok és a leszármazottak tekintetében. Azt tervezik, hogy DNS-vizsgálatnak vetik alá a szerves maradványt, amelyet aztán összehasonlítanak a leszármazottak DNS-ével. A kutatás egy nagyobb projekt része, amelynek célja, hogy halálának 500. évfordulójára, 2019-re rábukkanjanak Leonardo DNS-ére. Vezzosi szerint erre minden esélyük megvan, az összegyűjtött anyag „több mint ígéretes”.

Ha nem is sikerült a szerves anyagból kinyerni Leonardo DNS-ét, a rekonstruált családfa révén megvan a remény arra, hogy lenyomozzák az Y-kromoszómáját. Vezzosi és Sabato talált egy közvetlen, megszakítás nélküli leszármazási vonalat, amely Leonardo féltestvérétől, Domenico Matteótól az élő férfi leszármazottjaiig tart. Mivel biológiai apjuk ugyanaz, Matteo és Leonardo Y-kromoszómájának típusa meg kell egyezzen – fejtette ki Turi King, a University of Leicester genetikusa, aki III. Richárdon is végzett DNS-vizsgálatot. „Ha Domenicónak volt egy fia, akinek szintén volt egy fia és így tovább generációkon keresztül, egészen az ük-ük-[stb.]unokájáig, aki még ma is él, akkor [a kutatóknak] el kell tudni végezniük az Y-kromoszóma-tesztet” – tette hozzá. King azonban figyelmeztetett: ha a biológiai apák leszármazási sorába „becsúszott” egy nem-biológiai is, akkor a DNS-ek nem fognak egyezni egymással. Vezzosi és Sabato azonban bízik benne, hogy a mindenképpen nagy történelmi jelentőséggel bíró maradványokból ki lehet majd nyerni Leonardo DNS-ét. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vezzosi és SabatoIllusztráció Leonardo feltételezett amboise-i maradványairól, Museo Ideale
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár