Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Pástétomok
Az ételeket gyakran tekerték tésztába a középkorban – ezáltal lehetett a húst a korban bevett kőkemencékben megsütni anélkül, hogy megégett vagy kormos lett volna, és ráadásul a kisülő ízletes, sűrű szaftját is lehetett így élvezni. A különféle piték héját gazdagon díszítették, hogy ezzel is kimutassák a házigazda státusát, a lakoma résztvevői pedig ezt sokszor meg sem ették, csak a tölteléket.
Voltak azonban olyan tésztaételek is, amelyek egészben való fogyasztásra készültek. A „Le Ménagier de Paris”, azaz „A párizsi háztartás” című francia műben például sajtos- gombás pástétomreceptet is találni, amely „egy éjszakát állt gombákat” javasol. A recept szerint a „kicsiny, belül vörös és felül zárt” fajta a legjobb.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A Kongresszus csak vonakodva adott támogatást Morse forradalmi találmányához tegnap
- Énekléssel és olvasással oldotta fel gyermekkori traumáit Őze Lajos tegnap
- Az őslakosok iránti meg nem értés okozta Magellán vesztét tegnap
- Már temetésén követelték II. János Pál szentté avatását a hívek tegnap
- Halála után évekig rebesgették Lincoln gyilkosáról, hogy még mindig életben van 2024.04.26.
- A Loire-t hozta el az Alföldre a tiszadobi Andrássy-kastély 2024.04.26.
- Marcus Aurelius halálával a „jó császárok kora" is véget ért a Római Birodalomban 2024.04.26.
- Porig égett a történelem első terrorbombázásában Guernica 2024.04.26.