Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Olasz tészta
Ugyanebben a kéziratgyűjteményben található egy recept, amely szerint finom lisztből kell „sodrófával fóliát készíteni, mely oly vékony, akár a papír, keményre szárítani, majd húslevesben forralni.” E tésztát „losyns” néven ismerték, tálalásának egyik jellemző módja pedig az volt, hogy sajtos szósszal rétegelték egymásra a tésztát, egyfajta lasagnét eredményezve.
Mivel a korban a paradicsomot még nem ismerték Európában, napjaink jellegzetes olasz szószai nem jöhettek szóba, azonban így is igen kedvelt fogás volt, amelyet Angliában általában az étkezések végén szolgáltak fel, hogy felszívja az addigra elfogyasztott nagy mennyiségű alkoholt – ahogy napjainkban egy olajos gyros tenné.
A Thomas Austin brit kutató által összeállított „Két tizenötödik századi szakácskönyv” című forrásgyűjteményben további hasonló tésztareceptek is megtalálhatók, mint például a ravioli, vagy az úgynevezett „lesenge hasáb”, amely egy cukros-sáfrányos péksütemény, és igencsak hasonlít napjaink olasz karneváli édességeire, mint a frappe vagy a castagnole.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Gyökereit kutatva vált Bob Marley azzá, akit a világ ma is ismer 10:35
- Ferenc Józsefet is elkápráztatta a Lumière testvérek mozgóképelőadása tegnap
- Manstein tábornok terve vitte sikerre a Franciaország elleni német hadjáratot tegnap
- Sokáig tagadta a maffia létét az Egyesült Államokban az FBI legendás vezére tegnap
- Együttműködésről állapodott meg a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Batthyány Alapítvány tegnap
- A Rubik-kocka lesz a pécsi Zsolnay Fényvesztivál versenyének fő témája tegnap
- Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye is megtekinthető a PIM kiállításán tegnap
- Végrendeletében tiltotta meg Fred Astaire, hogy életéről film készüljön tegnap