Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Édességek
A „finomság” a szó középkori értelmében magában foglalta az étellel való szórakoztatást is, azaz a látványosan elkészített, vagy esetleg élő állatot (például kirepülő madarakat) tartalmazó fogásokat is, azonban az édességeket is jelentette, legtöbbször a lakomák végén felszolgált cukros-mandulás műalkotásokat. Ezek mellett azonban léteztek más édességek is: a „Curye on Inglysch” egyik receptje például cukorral, mézzel és kenyérmorzsával összekevert fenyőmagvakat ajánl egy rágós desszerthez. Emellett számos forrás megemlékezik a mandulatejről, amelyet szintén széles körben fogyasztottak a középkorban – jóval azelőtt, hogy napjainkban az egészséges táplálkozás részeként reneszánszát kezdte volna élni.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Húsz évig várt, hogy elvehesse kedvesét a brit filozófus, John Stuart Mill 19:05
- Minden kiküldetésük előtt bizarr szertartást végeztek el az azték kereskedők 18:05
- Marilyn Monroe is népszerűsítette a cowboyok viseletét, a farmernadrágot 16:05
- Haláláig tagadta bűnösségét Martin Luther King merénylője 15:05
- Szerzetesből besúgóvá vált a magyar jakobinusok vezére, Martinovics Ignác 14:20
- Charles Lindbergh már 23 órája ébren volt, amikor megkezdte az Atlanti-óceánt átszelő útját 12:20
- Fontos szerepe volt La Fayette márkinak az Egyesült Államok függetlenségi háborújában 11:20
- Névadó szentjével azonosította magát a megbomlott elméjű Kolumbusz Kristóf 08:20