2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Szabadon kutakodhatunk az interneten Gabriel Garcia Márquez személyes iratai között

2017. december 14. 10:44 MTI

Mintegy 27 500, Gabriel García Márquez kolumbiai író archívumából származó iratot - kéziratokat, jegyzetfüzeteket, leveleket és fényképeket -, azaz a rendelkezésére álló dokumentumok mintegy felét ingyen elérhetővé tette az interneten a Texasi Egyetem.

A Harry Ransom Központ, az egyetem irodalmi dokumentációs központja 2,2 millió dollárért (jelenlegi árfolyamon közel 587 millió forintért) vásárolta meg az archívumot 2014 novemberében, néhány hónappal az 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett író halála után. A központ honlapján elérhető archívumban angol és spanyol nyelvű keresőprogrammal lehet térítésmentesen kutatni a dokumentumok között. A netre felkerült iratok között van a Száz év magány szerzője tíz könyvének kézirata, valamint egy 32 oldalas szöveg, amely önéletírása második kötete lett volna, de soha nem jelent meg.

„Anyám, a fivérem és magam is mindig azt szerettük volna, hogy apám archívuma a lehető legnépesebb közönséghez jusson el” - olvasható az író fiának, Rodrigo Garcíának kedden közzétett közleményében. „Ezek a dokumentumok García Márquez több mint fél évszázados energiájáról és fegyelmezettségéről tanúskodnak, és közeli bepillantást engednek az életművébe, rálátást családjára, barátaira és a politikára” - mondta Jullianne Ballou, a Harry Ransom Központ projektvezetője.

A digitalizálás a Könyvtári és Információs Források Tanácsa (CLIR) nevű független amerikai szervezet adományából valósult meg, és másfél évig tartott. Az austini székhelyű egyetem szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem tervezik a sokak által a legnagyobb latin-amerikai írónak tartott García Márquez archívuma másik felének digitalizálását.

A 2014-ben megvásárolt hagyaték mellett - amelyben egyebek mellett öt számítógép és két írógép is található -, az egyetem más forrásokból is beszerzett Gabriel García Márquezhez (1927-2014) köthető dokumentumokat. A pályáját újságíróként kezdő García Márquez életműve egyelőre még szerzői jogi védelem alatt áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár