2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc meghökkentő sport a téli olimpiák történetéből

2022. február 15. 16:35 Múlt-kor

Katonák és korongok

5. Jéglabda

A jégkorong és a foci furcsa keveréke az 1952-es oslói téli olimpián jelent meg. Jéglabdaklubok már a 19. századi Angliában is léteztek, amikor a gyeplabdát a jeges pályára adaptálták, de a sport európai elterjedése után Skandináviában és Oroszországban lett különösen népszerű. Futballpálya méretű jégpályákon csapatonként tizenegy játékos játssza korcsolyákkal és ívelt ütőkkel felszerelve. A feladat egy labdát (és nem korongot) az ellenfél kapujába juttatni, amit ütő nélküli kapusok próbálnak megakadályozni, pusztán a kezükkel. Az 1952-es játékokon Finnország, Norvégia és Svédország csapatai körmérkőzést játszottak, aminek végén mindannyian egy győzelemmel és egy vereséggel álltak. Bár Svédország huszonöt év után először vesztett Norvégiával szemben válogatott mérkőzésen, végül a lőtt gólok alapján győztesnek hirdették.

6. Katonai őrjárat

A legelső téli olimpián a síelők és korcsolyázók mellett katonák is szerepeltek egy éremért folyó számban, ami egyenesen a kiképzőtáborból érkezett: ez volt a military patrol (katonai őrjárat). A négyfős csapatokat egy tiszt, egy altiszt és két közlegény alkotta, akik egyenruhával és 25 kilós hátizsákkal vágtak neki a 30 kilométeres távnak. A szám sífutásból, több száz méteres emelkedés leküzdéséből, és balloncélok lelövéséből állt. A tisztek pisztolyt viseltek, a másik három csapattag pedig tizennyolc lövést adott le a pálya különböző pontjain, és minden találatért időbónuszt kaptak. A Chamonix-ban rendezett olimpián hat ország csapata versenyzett, akik közül Svájcé lett az aranyérem. A military patrol 1928-ban, 1936-ban és 1948-ban már csak bemutató sportként tért vissza, de öröksége a modern biatlonban él tovább, amelyben 1960 óta küzdenek érmekért a sportolók.

7. Bajor curling

A curling 1936-ban és 1964-ben nem szerepelt a téli olimpián, de alpesi unokatestvére (amit németül Eisstockschießen, angolul ice stock sport néven ismernek) bemutató sportágként jelen volt. A bajor curling évszázados múltra tekint vissza Németországban, Svájcban és Ausztriában. Akárcsak a curlingben, a versenyzők egy majdnem 5 kiló tömegű „korongot” lengetnek meg a nyelénél fogva, hogy aztán azt a jégen elengedve minél közelebb juttassák a „Daube”-nak nevezett gumikoronghoz, a célhoz. Három ország (Németország, Ausztria, Csehszlovákia) nyolc csupa férfiból álló csapata küzdött meg egymással, de végül Ausztria besöpörte a győzelmet a csapatversenyben, a távolsági és a pontossági versenyekben is.

8. Téli öttusa

Az 1912-es olimpián bemutatkozó öttusa az egyik legnehezebb olimpiai sportág, az 1948-as St. Moritz-i téli játékokon pedig egy fagyos változata is felbukkant. 14 atléta mérkőzött öt számban: sífutásban, lesiklásban, sportlövészetben, vívásban és lovaglásban, amelyeket mind szabadtéren tartottak. Akárcsak a modern öttusában, a svéd versenyzők uralták a mezőnyt, és elvitték az első három helyet. Az ezüstérmes William Grut tüzértiszt az 1948-as nyári olimpián aranyérmet nyert a hagyományos öttusában is.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jéglabdameccs (bandymeccs) Stockholmban, 1950Leonhard Seppala kutyáival (1925)Síjöring (1930, ismeretlen helyszín)A bajor curling korongjai
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár