2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci időkapszulát találtak Lengyelországban

2016. szeptember 21. 12:06

A Harmadik Birodalom öröksége továbbra is a lengyelországi Zlocieniec (korábban Falkenburg) városa felett lebeg, két, egykoron egy náci képzési központ területén állt téglatorony formájában. Nemrég egy 82 éves náci időkapszulát fedeztek fel a tornyok közelében, amely tökéletes állapotban megőrzött náci emlékeket, többek között Adolf Hitler két Mein Kampfjának két példányát is tartalmazta.

1934. április 22-én frissen vasalt egyenruhát viselő német tisztviselők és fekete cilinderes helyi méltóságok gyűltek össze Falkenburg városa mellett a jövőbeli náci vezetők képzésére létrehozott három hatalmas oktatási központ egyike, az  Ordensburg Krossinsee alapkőletételének apropóján rendezett ünnepségen – ovlasható a History.com cikkében.

A tömeg figyelhette, ahogyan a náci vezetők fényesre csiszolt fekete csizmájukkal egy rozoga létrán leereszkednek az építmények alapjának helyéül szolgáló hatalmas gödörbe. Egyikük egyszer csak egy tekercset vett elő több mint hat méterrel a föld alatt, és felolvasta az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából írt szöveget a pergamenről, amelynek alján hatalmas, piros betűkkel ez volt olvasható: „Heil Hitler!”. Miután a tömeg hűséget vallott a Führernek, feltekerték a tekercset, összekötötték egy piros szalaggal, viasszal lepecsételték, egy fekete rézhengerbe csúsztatták más korabeli iratokkal együtt, majd a henger tetejét és alját összeforrasztották.

Az időkapszulát a torony alapjánál helyezték el. A központ mindössze két év alatt elkészült, és az épület átadásán 1936. április 24-én maga Hitler is jelen volt. A központba csak 23 és 26 év közötti, német állampolgársággal rendelkező, legalább 160 centi magas férfiak nyerhettek felvételt, akik nem hordtak szemüveget. A diákok reggelente filozófiát, politikát és világtörténelmet tanultak, délután pedig katonai gyakorlatokon vettek részt, valamint sportoltak. A képzési központban több mint 20 lakónegyed mellett sportpályák, gyakorlópályák és egy lovarda is helyet kapott. A diákok a közeli tavon evezhettek és vitorlázhattak is. 1937-től a Hitlerjugend tagjai is csatlakozhattak a fiatal náci káderekhez a központban.  

A városban a következő években számos változás következett be. A Kristallnacht idején barnaingesek a falkenburgi zsidókat is megtámadták, nem sokkal a második világháború kitörését követően pedig egy kényszermunkatábort létesítettek a település közelében. A városka a második világháború után Lengyelországhoz került, nevét pedig Zlocieniec-re változtatták. Az egykori Ordensburg Krossinsee központ ma egy lengyel katonai laktanya helyszíne.

A kutatók nemrég, több mint 80 évvel az ünnepélyes alapkőletételt követően kiásták a helyszínen eltemetett időkapszulát. A munkálatok, amelynek során a munkásoknak a vastag betonréteg, a talajvíz és az aknák miatt óvatosnak kellett lenniük, augusztus végén kezdődtek meg.  A Marcin Peterleitner régész segítségével végzett, közel egy hétig tartó ásatások során ugyanazt a gödröt tárták fel, amelybe 1934-ben a náci tisztviselők is lemásztak. A munkások korabeli fotókat használtak fel a tájékozás megkönnyítése érdekében, és végül szeptember 6-án éjjel rábukkantak az időkapszulára.

Zlocieniec-i tisztviselők egy héttel később szczecini Nemzeti Múzeumba szállíttatták át az iratokat tartalmazó hengert, amelyet a múzeum munkatársai bontottak fel szakszerű eszközökkel. A remek állapotban megmaradt dokumentumok úgy néztek ki, „mintha tegnap helyezték volna el őket [a hengerben]” – fejtette ki Peterleitner.

A tárgyak között volt egy ezüst és bronz birodalmi érmékkel teli boríték, náci vezetők fotói, fekete-fehér fotók a városkáról, Falkenburgról, a 82 évvel ezelőtti beszéd szövege, és 1934. április 21-22-i német újságokat is elhelyeztek a hengerben. A múzeum munkatársai emellett két, Hitler fényképével ellátott Mein Kampfot is találtak a dobozban. A múzeum azt tervezi, hogy leltárba veszi, lefordítja a szövegeket, mielőtt a város lakóinak rendelkezésére bocsátaná őket. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fotó az alapkőletételrőlAz a bizonyos hengerA hengerből előkerült tárgyak
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár