2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliókért kínálják Göring izzadságszagú uniformisát

2015. április 8. 11:56

85 ezer font (35 millió forint) a kikiáltási ára annak az egyenruhának, amit Hermann Göring, a német légierő parancsnoka, a Harmadik Birodalom Hitler utáni második embere viselt a második világháború alatt.

Kicsit drágának tűnik egy izzadságszagú uniformisért 35 millió forintot leszurkolni, még ha az első pillantásra ritkaságnak tűnő ruhadarab a második világháborúból származik is. De még inkább gondolkodóba ejtheti az egyszeri licitálót, ha tudja, a szóban forgó egyenruhát maga Hermann Göring viselte: a Luftwaffe parancsnokának szürke uniformisát a Parade Antiques valóban borsos áron, 85 ezer fontért kínálja.

"Göring túlsúlyos volt, és sokat verejtékezett. Ezzel magyarázható az uniformis izzadságszaga" - szögezte le John Cabello, a plymouth-i székhelyű aukciósház munkatársa, hozzátéve, hogy az egyenruha gyűröttsége is azt mutatja, hogy viselője bizony nem a törékeny alkatú, vékony dongájú katonaviseltek táborát gyarapította. "Volt egy olyan szokása is, hogy séta közben bal kezét mindig a bal zsebébe tette, ezért az sokkal viseltesebb, mint a jobb" - így Cabello.

A szakember egy svájci gyűjtőtől vásárolta a ruhadarabot, amit egy bécsi szabó, a német egyenruhák tervezéséről ismert Tiller készített Göringnek. Ugyan a galambszürke uniformis szabása kiváló, anyaga - a második világháború elején a magas rangú náci tisztviselők által viselt egyenruhákat ismerve - nem a legjobb. "Ahogy teltek az évek, úgy volt egyre nehezebb jó minőségű anyagokhoz hozzájutni. Göring közben megpróbált háttérben maradni ebben az időkben, úgy vélte ugyanis, hogy nem vetne túl jó fényt rá, ha minőségi ruhákban mutatkozna, miközben a nép ínséges időket él " - fejtette ki Cabello.

A bajorországi Rosenheimban, nemesi hagyományokkal bíró, nagypolgári körülmények között élő családba született Hermann Göring volt a német légierő, a Luftwaffe parancsnoka, és a Harmadik Birodalom Hitler utáni második embere. Tőle származott a náci titkos államrendőrség, a Gestapo alapgondolata, valamint ő volt a felelős az első koncentrációs táborok felállításáért.

1945 tavaszán Göring - mivel úgy tudta, Hitlert bekerítették Berlinben - megpróbálta átvenni annak hatáskörét, ezért 1945. április 23-án a Führer megfosztotta minden párt- és állami tisztségétől, árulónak nyilvánította és elrendelte őrizetbe vételét. Göringet háborús főbűnösként Nürnbergbe vitték, ahol tagadta, hogy köze lett volna a náci rezsim szörnyűségeihez, ezeket Himmlernek tulajdonította. A Nemzetközi Katonai Bíróság halálra ítélte, kérelmét, hogy ne kötél, hanem golyó által végezzék ki, elutasították, ekkor - 1946. október 16-án - mérget vett be és cellájában meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár