2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért kellettek annyira a nácik térképei az amerikaiaknak a II. világháború végén?

2021. október 18. 07:25 Múlt-kor

A kincs kimenekítése

A következő napok során a HOUGHTEAM nagyszabású „mentőakciót” hajtott végre: a környéken lévő különböző amerikai egységektől kölcsönöztek teherautókat, kisrepülőket és katonákat, valamint német civilek tucatjait is bevonták a rakodási munkába. Május 8-ára – a német megadás hivatalos napjára – 35 két és fél tonnás kapacitású teherautóra való térképet, adatot és mérőeszközt menekítettek a 120 kilométerre délre található Bambergbe, amely már biztonságos helyen, a leendő amerikai megszállási zónában volt. Június 1-jéig összesen 250 tonnányi zsákmányolt anyagot szállítottak el Saalfeldből és más türingiai rejtekhelyekről.

Hough új főhadiszállást rendezett be csapatának a bambergi városházán, és csaknem egy holdnyi raktárterületet foglalt le, hogy legyen hol rendszerezniük az anyagokat. Itt a teljes mennyiséget leszűkítették 90 tonnányi térképre, légi felvételre, kiváló minőségű geodéta eszközre és nyomtatott adatra, amelyet 1200 ládába csomagolva szállítottak el az amerikai hadsereg Térképészeti Szolgálatának washingtoni központjába.

A zsákmány teljes körű geodetikus információt tartalmazott egy tucatnál is több európai országról, többek között a Szovjetunió európai területeiről, és több egyéb országról is a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában. Hough később úgy becsülte, ez az információ 95%-ban újdonság volt az amerikai haderő számára. A közel 100 000 „átlagos” térkép részletesen lefedte Európát és a Szovjetuniót (annak ázsiai területeit is beleértve), Észak-Afrika egyes részeit, valamint néhány egyéb területet a világ különböző tájain.

A Vörös Hadsereg július 2-án vonult be Saalfeldbe – az előző napon még zajlott a HOUGHTEAM mentőakciója.

A hatalmas zsákmány részét képezte az iratok és térképek tömkelege mellett hét hatalmas, sztereoplanigráfnak nevezett műszer is. E bonyolult eszközök arra szolgáltak, hogy segítségükkel több légi felvétel alapján topográfiai térképeket készítsenek egy adott területről. A korban csúcstechnikának számító masinák számtalan tekerővel és állítható karral voltak ellátva, és felállítva egy egész szobát kitöltöttek – kezelésükhöz két emberre volt szükség.

A sztereoplanigráfok lencsék és szűrők bonyolult, egymást átfedő rendszerével mérték le az ábrázolt terep különböző pontjai közti távolságokat és magasságkülönbségeket. A Saalfeldben zsákmányolt darabokat a neves német optikai cég, a Zeiss gyártotta, Hough pedig összesen félmillió dollárra (mai árfolyamon mintegy hétmillió dollár, azaz csaknem 2,2 milliárd forint) becsülte értéküket.

Hough semmit sem bízott a véletlenre: egy saalfeldi bútorgyárral készíttetett robusztus szállítóládákat, egyik tisztjével pedig elhozatott egy mérnököt a Zeiss központi irodájából, hogy felügyelje a drága optikai berendezés szakszerű szétszerelését és elcsomagolását.

Május vége felé, amikor a Saalfeldben megtalált anyagok nagy része már biztonságban volt az amerikai zónában, Hough egy vasárnapot végre kiadott az embereinek pihenőnapként – ez volt március óta az első. A megelőző néhány hét rohanása után bizonyára neki is szüksége volt egy kis feltöltődésre. Naplójában feljegyezte, hogy szép tavaszias idő volt, és a délnémet táj idillinek tűnt. Az utcán még lehetett látni hazafelé tartó, egyenruhás német katonákat – málhazsákjuk még a hátukon volt, fegyver azonban már nem volt náluk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Floyd W. HoughGerlach Hemmerich 1940-ben, egy általa karácsonyra hazaküldött fényképenA zsákmányolt Zeiss sztereoplanigráfok egyikeHough előadást tart, 1958.Martin Shallenberger idősebb korában, már befutott festőművészkéntAmerikai csapatok átkelése ellenséges tűz alatt a Rajnán, 1945. márciusAmerikai csapatok az ohdrufi lágerben fekvő holttestek mellett, 1945. áprilisAmerikai géppuskakezelők Aachenben, 1944. október 15.Amerikai katonák az ardenneki harcok idején, 1945. január 4.Hough őrnagy katonai igazolványképe
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár