2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

Kalandvágyó elődeink az 1800-as évek kezdetétől a Liget fái felett röpködtek, léggömbjeikről ejtőernyős ugrásokat hajtottak végre. A repülő szerkezeteket egy évszázaddal később is a tudomány és a technikai fejlődés szenzációs, új eszközeiként csodálták az emberek, a bátor légi akrobatákat pedig romantikus hősökként ünnepelték. Az 1896-os Ezredéves kiállítás egyik leglátványosabb attrakciója is a repülés volt. Előfordult, hogy egyszerre több, utasokkal teli repülő szerkezet is lebegett a kiállítási terület felett. Godard kapitány ballonja mellett egy hatalmas katonai léggömb is lehetőséget nyújtott arra, hogy a páratlan panorámát madártávlatból megtekintsék a bátor látogatók.

Godard léggömbjének tragédiája

1896. A rutinszerű, kötéllel szabályozott napi felszállások mellett Godard kapitány több szabad repülést is végrehajtott légballonjával. Az egyik ilyen kalandosnak ígérkező légi utazásra Hegyi Aranka színésznő, Konkoly-Thege Miklós csillagász és egy újságíró is a francia léghajóssal tartott 1896. június 26-án. A Pesti Hírlap tudósítója a repülés legapróbb részleteire is kitért beszámolójában:

„Érdekes, hogy Godard mily egyszerű módon állapítja meg az ereszkedést és emelkedést. Minden segédeszköz használata nélkül nem tesz egyebet, mint széttépett papírdarabokat dob ki a kosárból, s ha a papírdarabok emelkednek, a ballon kelleténél jobban ereszkedik, ha a papírdarabok esnek, akkor a léghajó emelkedik, ha a papírszeletkék libegni látszanak, a ballon is körülbelül egy magasságban mozog vagy gyöngén ereszkedik. Ez a legegyszerűbb mód és a legpraktikusabb eszköz a niveau-különbözet meghatározására.”

A Ballon Captif végül Rákospalota határában ért szerencsésen földet egy klasszikus légballonos landolással: „Godard a vasmacskát ledobta, mely a földbe fúródott, és gyöngén meghúzva a szelep kötelét, a föld felé ereszkedtünk. A földre érve, a kosarat a vasmacska tovább libbenni nem engedte: a kapitány a szelepet teljesen kinyitotta, a léggömb másodpercenkint üresedni kezdett, és amint a szellő föl-föl kapta, hol jobbra, hol balra hajlott a földre. Mi, a köteleket fogva, lábainkkal a léghajó fenekének azon oldalára álltunk, amerre a légáramlat szeszélye a léggömb által kosarunkat rángatta, végre a kolosszus megfeküdt a földön, a kosár csendesen maradt, és mi száz meg száz rákos-csabai és -kereszturi lakos éljenkiáltása mellett kiszállottunk, és a következő vonattal hazatértünk” – olvashatjuk a leszállás részleteit tudósításban.

A kiállítás első három hónapja alatt a Ballon Captif több mint hétszáz felszállást hajtott végre. A légballonos repülés népszerűsége töretlenül emelkedett, jól alakult minden egészen 1896 júliusának végéig. Godard kapitány vállalkozása azonban szerencsétlen véget ért. Augusztus 1-jén egy, a fővárosra váratlanul lecsapó szélvihar véget vetett a felszállásoknak. A városszerte komoly pusztítást okozó orkánerejű szélvész az akkor éppen Párizsban tartózkodó Godard kapitány földhöz rögzített, felszállásra kész léggömbjét valósággal széttépte.

Hiába próbálta a személyzet kétségbeesett erőfeszítéssel megvédeni, a szélvihar a légballont több helyen széthasította. Miután kiderült, hogy nincs lehetőség a megjavítására, a kapitány bezárta a félsikert hozó budapesti vállalkozást. A teljesen használhatatlanná vált léggömböt pedig, amely a gyártónak még nem is volt kifizetve, potom pénzért elárverezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Godard kapitány léggömbjének katasztrófája korabeli újságrajzonUtasok a 452. felszállására készülő léggömb kosarábanA katonai léghajó felszállásaA Ballon Captifot földhöz rögzítő 37 mm-es kötelet egy csigával vezették a gőzgéphezAz utasokat szállító kosár és a gázzal töltött gömb közötti kötélzetA katonai léghajó kiállítási tárgyként a Városligeti-tó partjánA katonai léghajó személyzeteAz Iparcsarnokban lebegő hatalmas léghajó az 1905-ös közlekedési kiállításonA 206 méter hosszú Graf Zeppelin léghajó elhalad a Városliget felett
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár