2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két alkalommal is az időjárás mentette meg Japánt a mongol hódítástól

2023. június 2. 09:08

A „kamikaze” hallatán sokakban a második világháborúban öngyilkos küldetésre vállalkozó japán pilóták képe dereng fel, pedig az elnevezésnek történelmi előzményei is voltak. Ezen a néven illették ugyanis azokat a viharokat, amelyek szétszórták a mongol világbirodalom hadiflottáját, amely a Japán elleni invázióban vett részt. Az Európától a Csendes-óceánig terjedő nagyhatalom, a valaha volt legnagyobb kiterjedésű birodalom végül kénytelen volt feladni hódító terveit a szigetországgal szemben.

mongolok
A hajóra szállt mongolok egy 1293-ból való japán illusztráción

Egy világbirodalom felemelkedése

A mongolok felemelkedése egyetlen személyhez köthető, aki természetesen nem volt más, mint Dzsingisz kán (1206 – 1227). 1206-tól kezdve, amikor is a mongolok nagykánjává választották, a lovasok meghódították Ázsia nagyobbik felét.

1227-es haláláig meghódította Kína egy részét, Közép-Ázsiát, megdöntötte a kara-kitájok országát, és meghódította a Hvárezmi Birodalmat. Utóbbi hadjárata során egy mongol hadsereg megkerülte a Kaszpi-tengert, és a Kalka-menti csatában legyőzték az oroszok és a kunok egyesített erőit.

Halála után a fia, Ögödej nagykán (1229 – 1241) folytatta a hódításokat. 1233-ban befejezte Észak-Kína meghódítását, és legyőzte az azt uraló Csin-dinasztiát. Háborúzott Korea meghódításáért, és csapatai elfoglalták Kasmírt, majd lerohanták Indiát is.

Kelet-Európa, amelyet az orosz fejedelemségek és a kunok uraltak, szintén ekkor került a mongolok fennhatósága alá, de legyőzte a lengyeleket és a magyarokat is, noha tartósan nem kerültek alávetett státuszba.

Ekkor a birodalom már Bulgáriától egészen a Csendes-óceánig terjedt, és az egyes részbirodalmak, amelyeket Dzsingisz leszármazottai vezettek, egyre nagyobb önállóságot nyertek. Ögödej halála után a birodalom fokozatosan részekre esett szét. Möngke (1251 – 1259) még egységesíteni tudta a birodalmat annyira, hogy további expanzióra nyíljon lehetősége, és 1258-ban Hülegü kán, a rokona, meghódította Bagdadot.

A halála után azonban ismét viszály tört ki, amelyet a nagykáni címért vívtak a testvérei. Kubiláj kán került ki az összecsapásból győztesen, és 1260-tól ő lett a mongolok nagykánja. Politikájában végérvényesen a Távol-Keletre helyezte a hangsúlyt. Meghódította a déli Szung-dinasztiát, és önmagát Kína császárává nevezte ki.

Kubiláj megjelenésében és a birodalom megszervezésében is egyre jobban támaszkodott a kínaiakra, ő maga is felvette a szokásaikat. Bár Kína meghódítása hosszú idő után befejeződött, a további költséges és távoli vidékekre vezetett mongol akciók már nem voltak ennyire sikeresek, így a Vietnám, Burma vagy éppen Jáva szigete ellen vezetett hadjáratok kudarcba fulladtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár