2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Képeken a 20. század közepének televíziós szépségideálja, Gábor Éva

2021. június 10. 09:21 Múlt-kor

Az 1919-ben Budapesten született Gábor Éva nővéreihez, Zsazsához és Magdához már egészen fiatalon a tengerentúli hírnévről álmodott, és a három Gábor-nővér közül neki sikerült elsőként az Egyesült Államokba emigrálnia, ahol 1937-ben, 18 évesen férjhez ment Eric Drimmer svéd-amerikai csontkovácshoz. 1941-ben már szerepelt is egy amerikai filmben, a Paramount stúdió által jegyzett Forced Landing (Kényszerleszállás) című kalandfilmben.

Az 1950-es évek folyamán további mozifilmekben kapott kisebb szerepeket, a valódi áttörést azonban 1953-ban indult, mindössze egyetlen évadot futott saját beszélgetős tévéműsora, a The Eva Gabor Show jelentette.

Ezt követően időnként fontosabb szerepeket is kapott mind filmekben, mind a televízióban. Ezek közül a legjelentősebb az 1965 és 1971 között futott szituációs komédia, a Green Acres volt, amelyben Lisa Douglast, az Eddie Albert által alakított Oliver Wendell Douglas feleségét játszotta.

Filmes és a Broadwayre is elérő színpadi karrierje mellett üzletasszonyként is befutott, az általa hirdetett termékek közt parókák, saját ruhakollekció és szépségápolási cikkek is voltak. Az 1970-es évektől gyakran vállalt szinkronszerepeket animációs filmekben, többek közt a Macskarisztokraták és A mentőcsapat című Disney-mesékben.

Nővéreihez hasonlóan Gábor Éva igen aktív társasági életet élt, és élete során ötször házasodott: 1937-es házasságuk után 1942-ben vált el első férjétől, majd 1943 és 1949 között Charles Isaacs bróker felesége volt.

Következő férje John Ebert Williams plasztikai sebész volt, akivel kevesebb mint egy évet töltött házasságban 1956 áprilisa és 1957 márciusa között. Leghosszabb házassága 1959 és 1973 között Richard Brown egykori textilgyárosból avanzsált író-rendezővel volt.

1973 és 1983 között aztán id. Frank Gard Jameson korábbi repülőipari mágnással élt házasságban. 1957-től emellett hosszú, időről időre – általában a házasságai közti időben – újrainduló kapcsolatban állt Glenn Ford színésszel is. Utolsó házassága végétől haláláig Merv Griffin televíziós producerrel állt kapcsolatban, ám sokak szerint ez csupán plátói kapcsolat volt, amellyel Griffin feltételezett homoszexualitását leplezte a nyilvánosság előtt.

 

Habár első férjétől való válásának okaként annak idején azt adta meg, hogy míg ő gyermekekre és egyszerű családi életre vágyott, míg Eric Drimmer nem, Gábor Éva később sem vállalt gyermeket.

Gábor Éva, bár testvérei közül a legfiatalabb volt, elsőként hunyt el: 1995. július 4-én, 76 éves korában egy tüdőgyulladás által okozott légzési elégtelenség végzett vele, miután egy mexikói nyaraláson elesett a fürdőkádban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár