2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kannibál Hitlertől a japán pókemberig – brit propagandaplakátok a II. világháborúból

2016. szeptember 7. 14:28

Hitler emberi csontokat rágcsál, a szájából vér csöpög; egy lángoló, horogkereszt alakú tüzes vas éppen egy billogot készül égetni a Földbe; egy félelmetes náci majomember üvölt a csatamezőn – a britek második világháborús propagandaplakátjai nem kímélték az ellenséget. 

A brit propagandaszakértők nem csak a nácikkal szemben vetették be a vizualitás fegyverét. A japánokra és olaszokra vonatozó, valamint saját állampolgáraiknak és gyarmataik lakosságának szóló anyagokat is készítettek. A képek megtalálhatók voltak plakátokon, könyvekben, színes magazinokban, pamfleteken és képeslapokon – különböző nyelveken, minden korosztályt megcélozva.

A tájékoztatási minisztérium kiterjedt propagandakampánya során nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az egész világon terjesztette a képeket. David Welch történész a legjobb anyagokat válogatta ki a British Library archívumaiból, hogy aztán könyv formájában adja közre az érdeklődőknek (címe: Persuading the People: British Propaganda in World War II). 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az emberevő Hitler koponyákon áll, amelyek a háború során általa (közvetve) elpusztított embereket jelképezikHorogkereszt alakú tüzes vas tart a Föld felé. A plakát akkor keletkezett, amikor a náci Németország Nyugat-Európát már leigázta, a Szovjetuniót azonban még nem támadta megHasonló kép már az első világháborúban is megjelent, néhány évtizeddel később pedig immár horogkeresztekkel díszítve tért vissza. A második világháború alatt mindkét oldal előszeretettel használta a dehumanizáció eszközét. Ennek egyik eklatáns példája ez a plakátEzen az art deco plakáton egy brit íjász éppen egy harci repülőgépet lő ki Japánra, a háttérből pedig tanok és hajók fedezik. A háború végén megjelent plakáttal a készítők azt igyekeztek érzékeltetni, hogy a britek nem csak Európában veszik fel az ellenséggel a kesztyűtEz a plakát az egyik legsikeresebb, egyben az emberek emlékezetébe leginkább bevésődött propagandakampány, a Careless Talk Cost Lives (A fecsegés életekbe kerül) egyik darabja volt. A plakáttal arra hívták fel a figyelmet, hogy vigyázni kell, nehogy fontos információk jussanak illetéktelenek – értsd: a németek – kezébe. Mivel az ember naplójában sokszor nyíltabban fogalmaz, mint egyébként, azt tanácsolták, senki se írjon naplótEgy újabb, ezúttal a japánok ellen irányuló, az ellenséget dehumanizáló plakát. A japánok gonosz pók képében jelennek meg, akik minél nagyobb területre próbálják meg kiterjeszteni mérgező hálójukat, amelyet zászlójuk jelképez.  Mint Welch kifejtette, az amerikai és a brit propagandában nemcsak pókokként és majmokként, hanem olykor férgekként és patkányokként is ábrázolták az ellenségetEgyike azon kevés plakátoknak, amelyeken az olaszoknak üzentek: „Olaszország hátba szúrta magát” – olvasható a fő szövetséges szerencsétlen megválasztását hangsúlyozó plakátonA gyarmati lakosságot megszólító plakáton a készítők arra hívták fel a figyelmet, mi történne a lakosokkal, ha nem a britek nyernék a háborút: eszerint az éhezés és a rabszolgasors garantált lenne számukra„Zúzd szét a japókat!” – olvashatjuk a japánokat nem feltétlenül bizalomgerjesztően, leginkább egy majom és egy tini ninja teknőc keverékére emlékeztető módon ábrázoló plakáton, amelyen szuahéli nyelven biztatják az afrikai katonákat a harcraA tájékoztatási minisztérium nagy hangsúlyt helyezett a gyermekek nácik általi manipulációjának hangsúlyozására, mondván, „banditákat” faragnak az ártatlanokból. A britek különösen érzékenyek voltak a témára, és úgy vélték, a német gyerekekből nem jó állampolgárokat, hanem gyilkológépeket próbáltak faragni
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár