2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hivatalosan is aknamentesek a Falkland-szigetek

2021. február 10. 10:19 Múlt-kor

Sikeresen ért véget a kampány, amely a Falkland-szigetek aknamentesítését tűzte ki céljául 2009-ben. Az immár majdnem 40 éve véget ért konfliktus után több ezer taposóakna rejtőzködött a szigeteken, embereket és állatokat egyaránt veszélyeztetve.

A projekt közreműködői mintegy 13 000 darab rejtett robbanóeszközt távolítottak el, amelyeket az 1982 tavaszán zajlott konfliktus során helyeztek el az argentin erők, hogy megnehezítsék a brit csapatok dolgát.

Az argentin csapatok 1982. április 2-án szállták meg a 19. század közepe óta brit fennhatóság alatt lévő szigetcsoportot, amely az argentin szárazföldhöz való közelsége ellenére történelmileg lakatlan volt, azonban a spanyol gyarmati hatóságok, majd később az argentin állam részéről rendszeresen felmerült birtokbavételének igénye. A megszálló erők egyik első dolga volt a partraszállásra legalkalmasabb partszakaszok elaknásítása.

A brit vezetés az invázió hatására egy hónapon belül mozgósított egy felmentősereget, amely viszonylag rövid küzdelem után, június 14-ére megtisztította a Falkland-szigeteket az argentin erőktől.

A háború vége azonban nem jelentette a veszélyek végét a Falkland-szigetek lakói számára: a mindennapi élet megszokott részévé váltak a tiltott zónák – elsősorban a partraszállásra alkalmas partszakaszok –, ahol aknamezők voltak vagy lehettek. Az aknamentesítés végeztével a ritkán lakott szigetcsoporton élők immár gondtalanul járhatnak korábban tiltott területeken is.

Népszerű tévhit, hogy az argentinok helikopterekről szórták véletlenszerűen a halálos akadályokat, erre azonban az aknamentesítés során nem találtak bizonyítékot a szakemberek – a szigeteken telepített csaknem 150 aknamező mindegyikét professzionális módon helyezték el erre szakosodott csapatok.

Bár a jelentősebb aknamezők nagy részét közvetlenül a harcok vége után a brit haderő tűzszerészei felszámolták – eredetileg 30 000-nél is több taposóakna rejtőzködött a szigetcsoport különböző pontjain –, a teljes aknamentesítés továbbra is váratott magára.

A 2009-ben megkezdett munkát a brit SafeLane Global és Fenix Insight cégek felügyelete alatt egy zimbabwei szakemberekből álló csoport végezte. Az utolsó aknákat 2020 novemberében távolították el.

A szigetek egyéb lakott területtől való távolsága, valamint a sziklás terep is nehezítette a résztvevők dolgát. A munkát bonyolította az is, hogy a dél-amerikai ország hadereje számos különféle taposóakna-típust tartott hadrendben – ezek közt voltak olasz, spanyol, izraeli és amerikai gyártásúak is –, amelyeket más-más jellemzők alapján kellett a szakembereknek felkutatni, illetve biztonságosan eltávolítani és megsemmisíteni. Ennek ellenére a projekt a kijelölt céldátumnál három évvel hamarabb teljesítette célját.

A Falkland-szigetek aknamentesítése azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság immár megfelel az 1997-ben aláírt, a taposóaknák betiltásáról szóló Ottawai Egyezmény követelményeinek azáltal, hogy semmilyen, a fennhatósága alatt álló területen nem találhatók ilyen eszközök a földben.

Wendy Morton, a Falkland-szigetekért felelős brit miniszter a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: „Ez hatalmas eredmény a szigetek számára, és hálával tartozunk a briliáns aknamentesítő csapatnak, akik életüket tették kockára minden nap az aknák eltávolítása és megsemmisítése során, hogy biztonságossá tegyék a Falkland-szigeteket.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Aknákra figyelmeztető tábla egy út mellett a Kelet-Falkland szigetén lévő főváros, Stanley közelében (kép forrása: Wikimedia Commons)Elkerített aknamező a Port William nevű öböl közelében Kelet-Falklandon (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár