2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hetven év munkája látható a Vera Molnar 100 kiállításon a Ludwig Múzeumban

2024. február 9. 15:05 MTI

A számítógépes művészet egyik úttörőjeként számontartott Vera Molnar életműve előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum új kiállítása, amelyet a közönség szombattól tekinthet meg.

Vera Molnár
Vera Molnar 2011-ben otthonában

Az Á la recherche de Vera Molnar – Vera Molnar művei és kortárs reflexiók című tárlat két részből áll. Az egyik az életmű fontos darabjain keresztül mutatja be az alkotót, a második részben az újmédia művészet nemzetközi kiválóságai, valamint Vera Molnart személyesen ismerő alkotók a kiállításra készített munkáikkal tisztelegnek a művész előtt – mondta a tárlat pénteki sajtóbemutatóján Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója.

A magyar származású francia képzőművész, Vera Molnar nem sokkal a századik születésnapja előtt, tavaly decemberben hunyt el. Mint elhangzott, a kiállítást a nagy alkalomra tervezték, és annak tervezésében, a kezdeti szakaszban, maga a művész is részt vett.

Az Á la recherche de Vera Molnar című tárlat a Ludwig Múzeum, a Stiftung für Kunst und Kultur és a Vintage Galéria együttműködésében valósul meg, de a kölcsönző intézmények, galériák között szerepel mások mellett a Magyar Nemzeti Galéria és a Broich Digital Art Museum is.

Vera Molnar 1947-ben a budapesti Képzőművészeti Főiskolán fejezte be tanulmányait, majd leendő férjével egy állami ösztöndíjat felhasználva Rómába utazott, hogy nem sokkal később Párizsban telepedjen le, ahol élete végéig élt és alkotott. A hatvanas évektől fordult a matematika és az információelmélet felé, 1968-tól ő lett az egyik első komputerművész. Módszerének a „machine imaginaire” (képzeletbeli gép) nevet adta, digitális rajzokat, geometriai alakzatokon alapuló, algoritmikus festményeket készített. Alapkoncepciója szerint egy rendezett alapstruktúrába helyezett bele „1 százalék rendetlenséget”.

Máté Zsófia, a kiállítás kurátora a sajtóbejáráson elmondta, hogy Vera Molnart a művészettörténeti vonatkozások ugyanúgy foglalkoztatták, mint a számítógéppel alkotás.

A kiállítás címe Vera Molnar A la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve a művész arra tett kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket – áll a múzeum közleményében, amely kiemeli, Marcel Proust regényfolyamának narrátorához hasonlóan Molnart sem a múlt puszta felidézése, hanem a jelen kontextusában való újraértelmezése érdekelte.

A kiállításon a művész 1950 és 2022 között készült munkái láthatók. Sorozatok százait alkotta meg, ezek közül a Monet (Electra sorozat), Cézanne (Saint Victoire sorozat), Dürer, Paul Klee előtt tisztelgő széria darabjai is megtekinthetők a mostani tárlaton. Ezek mellett olyan ikonikus műveket is megcsodálhat a közönség, mint a Hipertranszformáció/Diptichon II, A kör négyszögesítése, a Párhuzamosok sárga téglalapokon, a Szakadások/Kék installáció, a Lassú forgó mozgás vagy a 25 egymás mellé helyezve! című mű.

Josef Broich kezdeményezésére egy sor olyan kortárs művész, aki úgy érezte, Vera Molnar nagy hatást gyakorolt a munkásságára, egy-egy alkotást készített a tiszteletére, ezek a kiállítás második részében tekinthetők meg. A tárlat ezen részének Richard Castelli francia művészeti tanácsadó, producer volt a kurátora.

Néhányan, például Arno Beck, Patrick Lichty, Erwin Steller, Iskra Velitchkova, auréce vettier és Mark Wilson grafikai megközelítést választottak, Refik Anadol, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann, Frieder Nake, Casey Reas, Antoine Schmitt, Tamiko Thiel és p/, illetve Samuel Yan algoritmusok segítségével generatív műveket hozott létre videó vagy kiterjesztett valóság formátumban.

A kiállítás egyik legérdekesebb pontja az u2p050 alkotói csapat kinetikus szobra, amely egy számítógépes algoritmust mutat meg, rezgésekkel és különböző hangokkal.

A kiállítás szombattól április 14-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár