2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

A Disneyland miatt haragra gerjedő szovjet pártfőtitkár, a szovjet kém, aki annyira részeg volt, hogy brit rendőröknek vallotta be, hogy KGB-ügynök, a pillanat, amikor a világ a kubai rakétaválságot követően a legközelebb került a nukleáris háborúhoz, és a 19 éves, nyugatnémet amatőr pilóta, aki nem sokkal a hidegháború vége előtt bohócot csinált a teljes szovjet légvédelemből. Hét hajmeresztő pillanat a hidegháború évtizedeiből.

Hruscsovot kitiltják Disneylandből

A hidegháború évtizedeinek egyik legszürreálisabb pillanata Nyikita Hruscsovhoz köthető. A szovjet pártfőtitkár 1959. szeptemberi látogatása az Egyesült Államokban nem éppen úgy sült el, hogy azt tervezték. Hruscsov néhány nappal azután, hogy megérkezett, 1959. szeptember 19-én látogatást tett Hollywoodban. Eleinte minden a tervek szerint alakult, a pártfőtitkár remekül szórakozott, ám a Twentieth Century Fox elnöke, az antikommunista Spyros P. Skouras Hruscsov híres - bár félreértett -, a kapitalisták eltemetéséről szóló szavaira ("Mi fogjuk önöket eltemetni") reagálva kijelentette, hogy bár Los Angeles nem különösebben szándékozik eltemetni senkit, ha azonban mégis erre kerülne sor, bátran vállalná a kihívást. Hruscsov erre azonnal haragra gerjedt, mivel úgy gondolta, a kijelentés egy ellene folyó, tudatos lejárató kampány része.

A szovjet vezető haragja azonban akkor hágott a tetőfokára, amikor megtudta, hogy nem látogathat el Disneylandbe. Az amerikai hatóságok azért tiltották el a szovjet vezetőt a vidámparkban történő megjelenéstől, mert attól féltek, nem tudnák garantálni a biztonságát. "Kolerajárvány tört ki? Vagy gengszterek vették át a hely irányítását?" - szakadt ki Hruscsovból. Másnap reggel elhagyta Los Angelest, és amerikai útja hátralévő részében hasonló incidensek már nem zavarták meg a nyugalmát.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár