2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hat kevéssé ismert nő a középkorból, aki nem elégedett meg a neki szánt szereppel

2018. március 9. 18:42

A botrányos apáca

Héloïse d'Argenteuil már 20 éves korában Európa legműveltebb asszonyának számított. Abélard Péter ekkorra már felhördülést okozott értelmiségi körökben, a tiszteletnek örvendő idősebb teológusok között számos ellenséget szerezve. Héloïse nagybátyja, Fulbert a párizsi Notre Dame-ban volt klerikus, és felfogadta Pétert húga tanítójának. Később le is írta, hogy szándékában állt megtörni szüzességi fogadalmát ezzel a rábízott tanítvánnyal. Az idősebb tanító és a terhes kamasz botránya 1118-tól egész Párizsban közszájon forgott.

Első találkozásuk után nem sokkal Héloïse és Péter már vágyakozó tekintettel néztek egymásra, a tekintetek pedig érintésekké váltak. Ahogy Abélard nyíltan bevallotta: „Kezeim gyakrabban tévedtek a melleire, mint a könyv lapjaira.” Hamarosan testi szerelembe keveredtek: „Vágyaink nem hagyták kipróbálatlanul semmilyen formáját a szeretkezésnek, és ha a szerelem valami újjal rukkolt elő, annak csak örültünk.” Héloïse nagybátyja mit sem sejtett az egészből, mígnem egyszer rajtakapta a szerelmes párt. Ebben az időszakban Héloïse örömmel tudta meg, hogy terhes.

A pár titokban házasságot kötött, de miután Pétert a bosszúra szomjazó Fulbert emberei tragikus módon kiherélték, nem foglalkozott többé Héloïse-zal. Cserébe a lány briliáns, dühös és szenvedélyes leveleket írt. Bátran kijelentette: „Kedvesebb és tiszteletre méltóbb lenne, ha a szajhádnak neveznének” – levelében tisztában van azzal, hogy az ő szenvedélye tiszta, és a valódi szajhák azok a nők, akik a pozíció és a pénz miatt házasodnak.

„Különös” módon egy időben a tudósok nem hitték el, hogy egy nő ilyen intelligens leveleket tudott volna írni. Héloïse végül apácafőnöknő lett a Paracléte-ben, egy leányrendházakkal is rendelkező remeteségben, amelyek közül hatot Héloïse alapított. Haláláig főnöknő maradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A towtoni csata a Rózsák háborújábólSzaladin Jeruzsálem elfoglalása utánChristine de PisanBingeni HildegárdAbelard és Heloise egy 14. századi ábrázolásonGandersheimi Hrotsvitha
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár