2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hangszigetelt kínzókamrát is berendezett otthonában Chicago legkegyetlenebb uzsorása

2022. december 5. 09:52 Múlt-kor

Az 1960-as években az „Őrült Sam” néven is ismert Samuel DeStefano volt Chicago leghírhedtebb uzsorása. Közeli kapcsolatban állt a város olasz maffiájával, és brutálisan megkínozta azokat az adósait, akik nem fizettek időben – otthona pincéjében ehhez még hangszigetelt kínzókamrát is berendezett. Azonban éppen elmebeteg viselkedése miatt utasította vissza a híres Chicagói Galeri is, hogy a tagjai közé avassa.

Sam DeStefano
„Őrült Sam” DeStefano 1964-ben egy bírósági tárgyaláson, amelyen illegális szavazásért kellett felelnie. DeStefano rendszerint képtelen alakításokkal hívta fel magára a figyelmet a bíróságon.

Rázós gyermekkor

Samuel DeStefano 1909. szeptember 13-án született a Chicagótól délnyugatra lévő Streator kisvárosban. Apja és anyja egyaránt Olaszországból érkezett az Egyesült Államokba, és a család nem sokkal Samuel születése után beköltözött Chicago Little Italy (Kis-Olaszország) negyedébe.

A korántsem módos, a szervezett bűnözés által viszont sűrűn behálózott környéken nevelkedve a kis Samuel hamar az utcai bandák világában találta magát.

1927-ben a már éppen nagykorú DeStefanót egy 17 éves lány megerőszakolásáért három év börtönre ítélték. Szabadulása után csatlakozott a hírhedt Negyvenkettes bandához (Forty-Two Gang), amelyet a fiatal Sam Giancana, a Chicagói Galeri (Chicago Outfit) későbbi főnöke vezetett.

A kamaszokból és fiatal felnőttekből álló banda sok szempontból egyfajta toborzóirodaként működött a maffia számára, amely a legelhivatottabb fiatal bűnözők közül válogatta új tagjait.

Miután az 1930-as és 40-es évek folyamán több alkalommal bebörtönözték betörésekben, illetve bankrablásokban való részvételért, 1947-ben DeStefano ismét rács mögé került cukorjegyek hamisításáért (habár az Egyesült Államokban a második világháború miatt bevezetett jegyrendszert 1945 augusztusában szinte egycsapásra megszüntették, a cukor esetében még több éven át fenntartották). E börtönbüntetése alatt megismerkedett Paul Riccával és Louis Campagnával, a Galeri tagjaival.

Ricca a beszámolók szerint megkedvelte DeStefanót, és alaposan kioktatta őt az olasz bűnszervezet magasabb szintű üzelmeiből – köztük az uzsorázásból. Ez volt a maffia egyik legjelentősebb bevételi forrása, mivel az egyébként törvénytisztelő vállalkozók, illetve a már eleve az alvilággal kapcsolatban álló szerencsejátékosok egyaránt gyakran folyamodtak uzsorakölcsönhöz, amikor nem tudták törleszteni szabályosan felvett banki vagy egyéb hiteleiket. A nehéz helyzetbe került embereket a maffia uzsorásai gátlástalanul kihasználták, és szinte minden vagyonukat elvették.

Szabadulása után DeStefano is hasonló vállalkozásba kezdett, és hamar Chicago egyik legsikeresebb uzsorásává vált – módszerei azonban enyhén szólva eltértek a megszokottól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Samuel DeStefanoSamuel DeStefano sírja az illinois-i Hillside-ban található Queen of Heaven temetőben (kép forrása: Wikimedia Commons / Nick Number / CC BY-SA 4.0)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár