2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Francia nemzeti kinccsé nyilvánították a nemrég előkerült, ritka Leonardo-rajzot

2017. január 19. 09:23 MTI

A francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította Leonardo da Vinci Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló ritka rajzát, amely a múlt év végén került elő egy nyugdíjas vidéki orvos gyűjteményéből. A nemzeti kinccsé minősítés lehetővé teszi átmeneti kiviteli tilalom elrendelését, és időt ad az államnak ahhoz, hogy összegyűjtse a műtárgy megvásárlásához szükséges összeget. A francia államnak 30 hónapja van arra, hogy előteremtse a 15. századi grafikáért kért 15 millió eurót (4,7 milliárd forint).

A 19 x 13 centiméteres grafikát másik 13, keret nélküli rajzzal együtt egy névtelenséghez ragaszkodó nyugdíjas orvos bízta a párizsi Tajan aukciósházra, hogy adja el őket. A gyűjtemény az orvos műértő édesapjáé volt. A New York-i Metropolitan Múzeum szakértője által hitelesített Leonardo-rajzot decemberben mutatták be Párizsban.

A lap egyik oldalán a fához kötözött Szent Sebestyén vértanú teljes alakja látható egy táj előterében, a másik oldalán jegyzetek és vázlatok a fényről és az árnyékról, amelyek Leonardo optikai tanulmányaihoz kapcsolhatók. Az aukciósház szerint a “rendkívüli felfedezés” egyike annak a nyolc Szent Sebestyén-ábrázolásnak, amely a reneszánsz lángelme nevéhez köthető.

Carmen C. Bambacht, a New York-i Metropolitan Múzeum Leonardo-szakértője szerint a drámai hatású vázlaton “nyomon követhető, milyen sokszor változott meg a művész elképzelése, látható, mennyi energiával ábrázolja a testet, ebben Leonardo dühödt spontaneitása érhető tetten. Mintha csak a vállán keresztül lesnénk meg alkotás közben”.

Bambach szerint a most felfedezett grafika a legkidolgozottabb abból a három ismert vázlatból, amelyeket talán egy elveszett Szent Sebestyén-képhez készített a művész. Becslése szerint rajz 1478 és 1483 között, Leonardo korai, milánói évei idején készülhetett, amikor – a jelenleg a Louvre-ban kiállított – Sziklás Madonna első változatát festette. Leonardo-rajzért eddig a legtöbbet a Christie’s egy 2001-es aukcióján fizettek, a lovat és lovasát ábrázoló vázlat akkor 11,5 millió dollárt (3,4 milliárd forintot) ért egy vevőnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár