2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékhelyet kapott a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos a Fiumei úti sírkertben

2022. október 6. 17:06

Kazinczy Lajos, a tizenötödik aradi vértanú emlékére állított emlékhelyet a Fiumei úti sírkertben a Madách Színház és a Nemzeti Örökség Intézete.  Az avatóünnepségre egy különleges, tematikus séta keretében került sor, ezt követően a Madách Színház művészeinek előadásában felcsendültek a Kazinczy Lajos életét színpadra állító musical, A tizenötödik című darab legismertebb dalai is.

előadás
A tizenötödik című színdarab dalainak előadása a Madách Színház művészei által (kép forrása: Jardek Szabina / Madách Színház)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornokaira legtöbbször aradi tizenhármakként hivatkoznak – lényegesen kevesebben ismerik azokat  az áldozatokat, akiket szintén Aradon, azonban nem október 6-án végeztek ki. Ilyen elfeledett hős a tizenötödik aradi vértanúként is emlegetett Kazinczy Lajos, a híres nyelvújító, Kazinczy Ferenc fia is.

Kazinczy Lajos élete azóta került ismét reflektorfénybe, mióta a Madách Színházban bemutatták Szirtes Tamás rendezésében a Derzsi György-Meskó Zsolt szerzőpáros A tizenötödik című musicaljét. A darab nemcsak azért különleges, mert egy kevéssé ismert történelmi szereplő életét és tragédiáját mutatja be, de a Kazinczy Lajos életéről szóló musical az első darab a magyar színház- és zenetörténetben, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát helyezi középpontba.

Összesen tizenhat honvédtisztet végeztek ki Aradon. Ormai Norbert ezredest már 1849. augusztus 22-én, az aradi tizenhármat október 6-án, Kazinczyt viszont csak október 25-én küldték a halálba. Haynau utolsó áldozata Ludwig Hauk osztrák származású alezredes volt 1850-ben. Az aradi vértanúk között tartjuk számon Lenkey János tábornokot is, aki a várbörtönben megőrült, majd meghalt.

A tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének avatásán a résztvevőket Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntötte, Kazinczy Lajos hősiességét pedig Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója méltatta emlékbeszédében.

„Teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy a Fiumei úti sírkertben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc számos fontos személyisége között helye van a tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének. Nemzetünk kiemelt temetője az újkori magyar történelem különleges lenyomata, hiszen annak minden jelentős mozzanatára emlékezhetünk a gyönyörű környezetben. Úgy vélem, mától Kazinczy Lajos emlékkövénél minden ismert és kevésbé ismert aradi vértanú előtt leróhatjuk kegyeletünket, így egy újabb fontos helyszínnel gazdagodott ez a nemzeti emlékhely" – mondta el Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

„Kazinczy Lajos életének és hősi halálának emlékét az utókor, vagyis a mi feladatunk megőrizni – éppen ezért nagyon örülünk, hogy a Madách Színházban helyet adhatunk A tizenötödik című, Kazinczy Lajos életét egészen új perspektívából feldolgozó, emellett a musical műfaji kereteit is feszegető előadásnak. A most felavatott emlékhelynek köszönhetően remélhetőleg rövidesen Kazinczy Lajos esetében is érvénytelenné válik az „elfeledett aradi vértanú” megnevezés” – emelte ki Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

A séta több, az 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó hős síremlékét is érintette. Az első állomás a szabadságharcban eleső honvédek parcellája volt, ahol Ormai Norbert emléktáblája is helyet kapott. Az emléksétán továbbhaladva a résztvevők a Haynau által megvesszőztetett Maderspach Károlyné síremlékét, az osztrákok által kivégzett kilenc vértanú emlékére felállított Kilencek oszlopát, Mieczysław Korybut Woroniecki lengyel herceg, valamint a Három aradi özvegy: Schweidel Józsefné, Damjanich Jánosné és Lázár Vilmosné sírhelyét tekinthették meg.

Az emléksétát követően Borbély Richárd a mű egyik legemblematikusabb zeneszámát, Kazinczy Lajos áriáját énekelte el – a darabban elhangzó népszerű alkotást a Madách Színház nemrég videoklip formájában is közzétette. Az eseményen Simon Boglárka előadásában a musical Fáj még című dala, Détár Enikő, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit színművészek tolmácsolásában pedig A Tizenhárom című ballada is elhangzott.

A tavasszal bemutatott A tizenötödik című előadás október 7-e és 16-a között három szereposztásban tekinthető meg – Kazinczy Lajost hármas szereposztásban Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám játsszák majd.

A séta Kazinczy Lajos most elhelyezett emlékhelyénél ért véget, ahol az esemény résztvevői a síremlékre helyezett fehér rózsákkal fejezték ki tiszteletüket a 173 éve kivégzett tizenötödik aradi vértanú előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár