2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy valóban farkasok által „nevelt” indiai fiú esete ihlette A dzsungel könyvét

2021. június 23. 09:34 Múlt-kor

A „vad” gyermekek sorsa

Habár közelebbről nem lehetséges megerősíteni Dina Szanicsár életének részleteit, más, hasonló sorsú gyermekek a közelebbi múltban is előfordultak szerte a világon. A leghíresebb eset talán az ukrán Okszana Malaja esete: az 1983-ban született nővel kiskorában szinte egyáltalán nem törődtek alkoholista szülei, így a ház körül élő kutyákkal töltötte ideje nagy részét.

Amikor a gyámhatóságok rátaláltak, hét és fél éves volt (a hatóságok azután kezdték keresni a gyermeket, hogy a nyilvántartásban észrevették, hogy sosem lett iskolába íratva), ám nem tudott beszélni, és minden tekintetben úgy viselkedett, mint egy kutya – Szanicsárhoz hasonlóan kizárólag négykézláb közlekedett.

A nagy médiafigyelem által kísért eset jól mutatja, hogy megfelelő körülmények biztosításával még egy ilyen súlyos hátrányból induló gyermeknek is lehet esélye a boldog életre: hosszú évek terápiája során Okszana nem csupán beszélni és az emberi normák szerint viselkedni tanult meg, de állásra is talált egy tanyán, és párkapcsolatban él.

Az 1960-as és 1970-es években Indiában, úgyszintén Uttar Prades államban két másik fiút is találtak néhány év eltéréssel a vadonban, akik úgy viselkedtek, mint a farkaskölykök. Közös, tragikus vonása a történetüknek, hogy mindketten igen korán meghaltak, a különböző források által közelebbről meg nem határozott emésztőrendszeri betegségben.

Sajnos Dina Szanicsár sem élt hosszú életet: nagyjából 35 éves lehetett, amikor a kor egyik legelterjedtebb betegsége, a tuberkulózis végzett vele 1895-ben. Habár rövid élete nagy részét az emberek közt töltötte, sosem tudott teljesen beilleszkedni közéjük.

Története ugyanazon okból tart számot az érdeklődésre, mint az általa inspirált fiktív Maugli történetei: az embert mindig lenyűgözi annak gondolata, hogy valakit egy, a sajátjától teljesen eltérő környezet mennyiben nevel mássá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dina Szanicsár felöltözveSzanicsár gyermekként fára mászikSzanicsár ruhábanEtetés a korai időszakbanA fiú a későbbiekben is úgy ült, ahogyan azt az állatoktól láthatta
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár