2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt Dali és könyvei címmel Spanyolországban

2005. április 22. 13:06

Salvador Dalí szenvedélyes olvasó volt, ugyanakkor bősz könyvmanipulátor is. Nem tudott ellenállni annak, hogy azon nyomban ne fűzze hozzájuk gondolatait szövegekkel, rajzokkal.

Korábban

Dalí-kiállítás nyílik a Műcsarnokban
A szürrealizmus mestere, Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból nyílik kiállítás április 1-jén Budapesten, a Műcsarnokban - közölte a tárlatot szervező németországi Kontakt Kiadó vezetője az MTI-vel.

Dali-centenárium Párizsban
`Az idő az életfa ágára tekeredik. Dalí ideje nem pontos, nem merev, hanem cseppfolyósan olvad az űrben. Az idő tehát szubjektív, mint minden egyes ember érzékelése, gyorsasága pedig kizárólag az ember egyetemes sorsától függ`. Ezekkel a sorokkal adja meg a kulcsot alaktalan, víz- vagy könnycseppformájú bronzóráihoz Salvador Dalí, akinek 100. születésnapjáról a mesterhez méltó kiállítással emlékezett meg párizsi múzeuma.

A Girona tartománybeli La Perában a Gala-Dalí kastélyban Dalibros címmel december végéig látható kiállítás nyílt Dalí és a könyvek viszonyáról. A híres pár mindkét tagja nagyon szerette a könyveket (nem véletlenül készített a katalán zseni annyi könyvillusztrációt a legkülönfélébb szerzők műveihez, Dantétól Freudig), amelyeket szinte szent tárgyaknak tekintettek.

 

Gyakran előfordult, hogy míg Dalí festett, Gala felolvasott neki. Dalí ihletet is keresett a könyvekben és ha megtalálta, annyira sietett azt papírra vetni, hogy magában a könyvben rögzítette. Teleírta a margókat, változtatott a neki nem tetsző részeken, sokszor az eredeti illusztrációkat is teljesen átrajzolta. A kiállítás szervezői szerint senki sem állt annyira közel a könyvekhez, mint Dalí, aki olvasóként, szerzőként, grafikusként is rajta hagyta keze nyomát olvasmányain - írta a spanyol El País című napilap.

 

A kiállítás egyik terme ismeretlen vagy kevéssé ismert fotókat mutat be az olvasó Dalíról és Galáról. Dalí ezeken a fotókon sem tagadja meg önmagát. Míg Gala az átlagember nyugodt pózában olvas, Dalít vagy a kandalló párkányán csüngve vagy az asztal alá bújva láthatja a látogató. A képeket híres fotósok, köztük Brassai és Man Ray készítette.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár