2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az etiópok oszlatták el az olaszok gyarmatbirodalomról szőtt álmait

2022. március 1. 21:10 Múlt-kor

„Az aduai vereség, amelyben az olaszok legalább 7000 embert és 72 ágyút vesztettek el a félvad és tökéletlen fegyverekkel rendelkező abesszíniaiak ellen, lázas izgatottságba hozta az olasz népet. Népgyűlések és tüntetések voltak az ország minden nagyobb városában, a parlament forrongott, s a király kénytelen volt régi hű tanácsosát, Crispit elbocsátani a miniszterelnökségből.” A Vasárnapi Újság 1896-ban így festette le az azon év március 1-jén lezajlott aduai csata után az Olasz Királyságban kialakuló politikai káoszt és általános felháborodást. II. Menelik etióp császár „félvad és tökéletlen” hadereje ugyanis súlyos vereséget mért a modern fegyverekkel operáló olasz haderőre, és ezzel Afrikában egyedülálló módon megőrizte országa szuverenitását a gyarmatosítókkal szemben.

II. Menelik és hadserege
II. Menelik és hadserege megoldhatatlan feladat elé állította az olaszokat

Bár az olaszok átverték, az etióp uralkodó nem hagyta magát

1870 őszén Róma elfoglalásával lezárult a Risorgimento korszaka, létrejött az egységes Olasz Királyság. Az új állam helyet követelt magának a nap alatt, és az európai nagyhatalmak példáját követve bekapcsolódott az Európán kívüli világ felosztásába, megkezdvén saját gyarmatbirodalma kialakítását.

Az olaszok Kelet-Afrikában értek el sikereket, ahol a mai Eritrea területén, a Vörös-tenger partján fekvő Massawa várost sikerült az uralmuk alá vonniuk. A Vörös-tenger partvidékén intenzív kereskedelmet folytató olaszok a települést hídfőállásként használva próbáltak minél nagyobb területeket kihasítani maguknak  Eritreában és Abesszíniában, ami végül fegyveres összeütközéshez vezetett az Etióp Császársággal.

Az etióp haderő már 1887-ben kimutatta foga fehérjét, és Dogali mellett megsemmisített egy több száz fős olasz katonai egységet, jelezve a modern fegyverekkel felszerelt olasz hadvezetésnek, hogy számolni kell elszántságukkal a csatamezőn.

A dogali kudarc után az olaszok taktikát váltottak, és IV. Johannész etióp császár és Menelik, Soa uralkodója között lévő ellentéteket kihasználva, közvetett úton próbálták destabilizálni a térséget. Róma Meneliket támogatta, akinek 1889-re sikerült megszereznie az uralmat egész Etiópia felett.

Az olasz segítség, amelynek keretében Menelik modern fegyvereket is kapott, természetesen nem felebaráti szeretetből fakadt. Az ötezer Remington puskáért és a császári trónért cserébe Menelik az 1889-ben kötött wuchaléi szerződésben elismerte az olaszok addigi hódításait a térségben.

A dokumentumban azonban Róma egy elképesztően pimasz trükkel elérte, hogy II. Menelik csak Olaszországon keresztül tárgyalhasson egy harmadik hatalommal.

A fenti passzust a szerződés amhara nyelvű változatában csak lehetőségként, míg az olasz változatban kötelező érvényű kitételként fogalmazták meg, amellyel Etiópiát papíron protektorátussá süllyesztették. Menelik természetesen tiltakozott a botrányos és jogilag vitatható eljárás ellen, de az olaszok nem hallgatták meg a panaszait.

Az etióp uralkodó azonban nem esett kétségbe, hanem támogatók után nézett, és amikor Szudánban kirobbant az egyiptomi–brit uralom ellen indított szent háború, a Mahdi-felkelésben a briteket támogatva fegyveres egységekkel segítette a lázadók leverését.

A hála nem maradt el, Menelik ismét egy nagy adag modern fegyverrel gazdagodott. Végül 1893-ban felmondta a wuchaléi szerződést, a háború pedig elkerülhetetlenné vált. 1894 decemberében az olasz csapatok átlépték az olasz–etióp határnak kijelölt Mareb folyót, és benyomultak Etiópia Tigré nevű tartományába. 

Az első olasz–etióp háború hivatalosan 1895-ben kezdődött. Az olaszok diplomáciai téren sikertelenek maradtak, nem sikerült ugyanis Menelik ellen fordítani a helyi hadurakat, sőt, a konfliktusban a császár korábbi segítségnyújtását  figyelembe véve, a britek és a franciák is semlegesek maradtak.

Ráadásul az etióp seregek az 1890-es évek közepére jelentős mennyiségű modern fegyverrel rendelkeztek, így egy viszonylag ütőképes haderővel tudták felvenni a küzdelmet az olaszok ellen.

1895 ősszén Amba Alaginál az etióp seregek győzelmet arattak, majd Mekele erődjét is elfoglalták. Az olaszok a két kudarc után a fél haderejüket (mintegy 18 ezer főt) összevonták és a Tigré tartományban található Aduánál próbálták megsemmisíteni a Menelik vezette etióp sereget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Brit illusztráció az olaszok csúfos vereségéről
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár