2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még Roosevelt elnök is Amerika reménysugaraként méltatta Shirley Temple-t

2022. február 10. 12:10 MTI

8 éve, 2014. február 10-én hunyt el Shirley Temple, minden idők talán leghíresebb gyerekszínésze. Filmes karrierje utána a diplomácia világa vonzotta, ahol szintén kiemelkedő sikereket ért el. 

1928. április 23-án született a kaliforniai Santa Monicában. A kis Shirley Jane Temple alighogy járni tudott, már a tánclépéseket gyakorolta.

Felfedezője, Charles Lamont is a táncstúdióban talált rá, noha a kislány elbújt a zongora mögé. Az Educational Pictures-nél forgatott első filmjei megbuktak, a közönséget nem ragadták magával a felnőtteket játszó gyerekek történetei.

1933-ban aztán a Fox igazolta le Shirley-t, aki a Bright Eyes című filmjével nemcsak kasszasikert aratott, hanem egymaga meg is mentette a Foxot a gazdasági válság miatt fenyegető csődtől.

Az édesanyja szigorú felügyelete alatt tartott sokloknis hajú kislány a Curly Top című filmjéért már heti 15 ezer dolláros gázsit kapott, mindezt 1936-ban.

A válság által sújtott Amerika számára a ragyogó Hollywood és benne a kis „szöszke” jelentette a reményt és a boldogságot, még maga Roosevelt elnök is úgy nyilatkozott, hogy „ameddig Amerikának ott van Shirley Temple, minden rendben lesz”.

Az álomgyár hercegnőjévé avanzsáló, s 1935-ben speciális, miniatűr Oscar-díjjal kitüntetett Shirley összesen 30 filmet forgatott a Fox számára, ebből 16 alkotásban félárva volt.

A stúdió bölcsei ugyanis úgy gondolták, hogy ezzel még inkább meg tudják nyerni a közönség szimpátiáját. A filmmogulok még attól sem riadtak vissza, hogy fiatalítsanak az amúgy sem túl koros kislányon, hogy még tovább tartson a gyerekkor.

A kislány, aki Cary Grant és John Wayne oldalán is hatalmas sikereket ért el, előbb-utóbb mégis kamaszodni kezdett. Utolsó igazi nagy sikere az 1939-es Kis hercegnő volt, és bár lehetőség nyílt arra, hogy ő játssza Dorothyt az Ózban, végül csak kedvenc kutyája, Rags kapott szerepet Totóként a filmtörténeti klasszikusban. Az Óz mintájára készült The Blue Bird, amelyet Shirley-nek találtak ki, sajnálatos bukás lett.

Shirley fiatalon férjhez ment, alig 20 évesen megszülte első gyermekét. Férje alkoholizmusa miatt hamar el is vált, majd hosszú időre eltűnt a közönség szeme elől. Újabb – ezúttal boldog – házasságot kötött, majd egy-két filmes próbálkozást követően politikai pályára lépett.

Nem is volt sikertelen, noha a képviselőválasztást elbukta. Nixon idején az amerikai ENSZ-küldöttség tagja, majd ghánai nagykövet volt. Gerald Ford elnöksége alatt protokollfőnökké nevezték ki, első nőként e komoly tisztségben, majd diplomáciai karrierje csúcspontjaként 1989 és 1992 között csehszlovákiai nagykövet volt, akkor már fekete hajjal.

Az úttörő Shirley az első hírességek között vallott nyíltan mellrákjáról, és kampányt kezdeményezett a betegség megelőzésére. Neve fogalommá vált, színészi és humanitárius tevékenységét számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Az amerikai filmintézet a 18. helyet adta neki az amerikai női filmlegendák listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Képeslap 1933-ból (Kép forrása: Wikipédia / Inconnu / CC BY-SA 4.0)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár