2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gigantikus Munkácsy-molinót kapott Békéscsaba

2021. május 25. 12:52 MTI

A párizsi szalonjában megpihenő Munkácsy Mihályt és egyik híres festményének vázlatát ábrázolja az a 600 négyzetméteres molinó, amelyet a békéscsabai Marzek Kner nyomda épületére helyeztek ki. A város ezzel arra törekszik, hogy a világhírű festő és Békéscsaba neve összekapcsolódjon.

A molinót azért helyezték ki, hogy jelezzék, Békéscsaba nemcsak a kolbász fővárosa, hanem Munkácsy városa is – írta közösségi oldalán Szarvas Péter polgármester.

Emlékeztetett arra, hogy a festőfejedelem itt töltötte gyermekéveit és itt készítette első olajfestményét. Párizsban élve is rendszeresen visszalátogatott a viharsarki városba.

Békéscsaba mindig is nagy figyelmet szentelt Munkácsy örökségének ápolására. Nevét ma tér, utca, múzeum, híd őrzi, és készül a Munkácsy-negyed is a békési megyeszékhelyen – tette hozzá a városvezető.

Munkácsy Mihály párizsi letelepedését követően is szívesen fogadta műtermében a magyar festőnövendékeket, sőt, 1882-ben még a nevét viselő díjat is alapított számukra. Nagyvonalú mecénás volt, az ösztöndíj egy évre járó összege elérte a hatezer frankot.

1884-ben Temple János (Hans Temple) nyerte el a díjat, aki az ösztöndíj segítségével Bécsben megkezdett tanulmányait Párizsban folytathatta, ahol két évig volt a mester tanítványa. Több portrét festett Munkácsyról, a Munkácsy Mihály műtermében című kép egyik legismertebb alkotása, a Krisztus Pilátus előtt című festmény előtt ábrázolja a mestert.

Az alkotás kép a képben, ezért került ki ez az óriásmolinóra – írták az önkormányzat közleményében, hozzátéve, hogy a festmény továbbközléséhez a tulajdonos Pákh Imre műgyűjtő is hozzájárult.

Az óriásmolinó novemberig az idén 50 éves Marzek Kner Packaging Kft. épületén látható a Marzek család kifejezett ajánlására és egyetértésével.

Békéscsabán a Munkácsy-negyed projektje során megújul a Munkácsy Emlékház épülete és környezete, új épületszárnnyal bővülő, felújított épületbe költözik a bábszínház, megújul a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállítása, továbbá Munkácsyt és művészetét idéző köztéri szobrok, információs pontok, látványelemek hangsúlyozzák, hogy „Békéscsaba Munkácsy városa”. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár