2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hetven éve kezdődött a lipcsei Reichstag-per

2003. szeptember 21. 15:15

Hetven éve, 1933. szeptember 21-én kezdődött Lipcsében a Reichstag-per. Paul Wallot neoreneszánsz-eklektikus, a vilmosi birodalom nagyságát sugárzó épülete, a Reichstag a német történelem több jelentős fordulóját idézi

Köztársaságból terror

a német népnek
A hatalmas, bombasztikus palotát (területe 135,7 x 96 négyzetméter, magassága 32 méter, négy tornya 43 méter magas) 1894-ben adták át "Dem Deutschen Volke", a német népnek, 1918-ban erkélyéről hirdették ki a köztársaságot.

A nácik az 1932. novemberi választáson kétmillió szavazatot vesztettek, támogatottságuk 37,3-ról 33,1 százalékra, képviselőik száma 230-ról 196-ra csökkent. Hindenburg elnök a nagyiparosok és nagybirtokosok nyomására 1933. január 30-án mégis Hitlert, a nemzetiszocialisták pártvezérét nevezte ki kancellárrá, koalíciós kormány élére. A kormányfő elérte, hogy március 5-re új választásokat tűzzenek ki - ezt tervezte az utolsó német választásnak, előtte ki akarta iktatni a baloldali ellenzéket, hogy a parlament ne fékezhesse hatalmát. "Nem igazságot kell itt szolgáltatnom, hanem megsemmisíteni és kiirtani. Semmi egyéb!" - mondta Göring, az SA-nak, a náci párt félkatonai alakulatának legfőbb vezetője s a Reichstag elnöke, indokolva marxistaüldöző akcióit. Ő szervezte meg február 27-ére a Reichstag-tüzet.

A gyújtogatást a Goebbels vezette propaganda-gépezet kommunista merényletnek minősítette, a helyszínre siető Hitler kijelentette: "Most nincs kegyelem, aki az utunkba áll, azt leütjük. A német nép nem lenne megértéssel a lágyság iránt. Ahol megjelennek, minden kommunista funkcionáriust lelövünk. A kommunista képviselőket még az éjjel fel kell akasztani. Mindent lefoglalni, ami a kommunistákkal kapcsolatban áll. A szociáldemokraták iránt sincs kímélet."

Másnap, február 28-án szükségrendelettel érvénytelenítették az alkotmány hét, szabadságjogokat védő cikkelyét, felszámolták a tartományi önkormányzatokat, órák alatt 1200 embert fogtak le, s napokon belül létrehozták az első koncentrációs tábort. A helyszínen csak a holland Marinus van der Lubbét, egy anarchista szervezet tagját fogták el, félmeztelenül és kormosan. Letartóztatták a német kommunista párt több tagját, majd Georgi Dimitrovot, Blagoj Popovot és Vaszil Tanevet, a bolgár kommunisták Berlinben tartózkodó vezetőit is. Mindhármuknak biztos alibijük volt - Dimitrov például vasúton ült a gyújtogatás idején. Ernst Torgler német kommunista vezető feladta magát, mikor megtudta, hogy megvádolták.



Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár