10 tény a rágógumi történetéről
2021. február 4. 10:41 Múlt-kor
Korábban
1. A nyírfakéregből készült kátrány volt hatezer évvel ezelőtt a neolitikus Európában élők rágógumija. Maga a kátrány antiszeptikus tulajdonságokkal bír, ezért akkortájt a szájápolásban volt jelentős szerepe, sőt olykor fogtömésként is alkalmazták.
2. Az ősi maják a sapodilla nevű fából készítették el chicle nevű rágógumijukat, amelyet többek között az éhség- és szomjúságérzet csökkentésére használtak.
3. Az aztékok körében is ismert volt a chicle, azonban náluk nyilvánosan csupán az egyedülálló nők és a gyermekek rághatták, a férfiak akkor élvezhették a fogaikat tisztító és a leheletüket frissítő anyagot, ha már idősen visszavonultak.
4. A Maine államból származó John B. Curtis 1848-ban történelmet írt, amikor létrehozta az első, kereskedelmi forgalomba hozott rágógumit, amely az észak-amerikai indiánok kedvenc rágóján, a lucfenyő gyantáján alapult.
5. Az 1860-as években az amerikai feltaláló, Thomas Adams kísérletezett a már említett chicle-lel, hogy létrehozzon az ipar számára egyfajta gumiszerű anyagot. Habár erőfeszítései sikertelenek voltak, munkássága jelentősen hozzájárult a modern rágógumi megszületéséhez.
6. Az ősi anyag, a chicle egészen a 20. század közepéig elhomályosította a fenyőgyanta alapanyagú rágógumikat.
7. Az 1920-as években egy felmérés szerint az Egyesült Államokban fejenként évi 105 darab rágógumit fogyasztottak.
8. Az egykori szappankereskedő, William Wrigley a rágógumi segítségével az egyik leggazdagabb amerikaivá vált. 1893-ban két, a „Wrigley’s Juicy Fruit” és a „Wrigley’s Spearmint” névre hallgató márkát dobott a piacra. Mindkettő máig elérhető.
9. A rágóból fújható buborékokat Frank H. Fleernek köszönhetjük, aki 1906-ban robbant be a „Blibber-Blubber” nevű, kissé ragadós, ám annál szórakoztatóbb termékével.
10. A rágógumi eleinte főként a tengerentúlon volt népszerű. Világszerte a második világháborúnak köszönhetően vált ismertté, ugyanis az amerikai katonák az élelmiszercsomagjukba kerülő rágót gyakran elcserélték helyi ételekre Európától a Távol-Keletig.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
ősz
Múlt-kor magazin 2010
- Az aradi vértanúk özvegyei
- Jan van Eyck és a Rózsa-regény
- A végzetes vonzerejű asszony
- Rosszéletű nők kalandjai a szabadságharc idején
- Hová lettek a bűnösök?
- Erős, mint a Bors, avagy az első magyar munkásmozgalmi kalandfilm
- A mélység titka: magyar roncskutatók víz alatti kalandjai Fokvárostól a Balatonig
- Az eredeti Széchenyi az igazi
- Charles Lindbergh pálfordulása a technikai vívmányoktól a környezetvédelemig
- Énekléssel és olvasással oldotta fel gyermekkori traumáit Őze Lajos 15:05
- Az őslakosok iránti meg nem értés okozta Magellán vesztét 12:20
- Már temetésén követelték II. János Pál szentté avatását a hívek 10:35
- Halála után évekig rebesgették Lincoln gyilkosáról, hogy még mindig életben van tegnap
- A Loire-t hozta el az Alföldre a tiszadobi Andrássy-kastély tegnap
- Marcus Aurelius halálával a „jó császárok kora" is véget ért a Római Birodalomban tegnap
- Porig égett a történelem első terrorbombázásában Guernica tegnap
- A Képes Krónika díszmásolatát kapta ajándékba Ferenc pápa tegnap