2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét zsarnok kivégzése

2020. június 9. 11:39 Múlt-kor

Egy-egy kivégzés mindig hatalmas „médiaeseménynek” számított, így volt ez az ókortól kezdve napjainkig. És ha nem a nép egyszerű fiát, hanem az ország vezetőjét állították a bitófa alá vagy a kivégzőosztag elé, az még nagyobb érdeklődést és visszhangot keltett. Olykor azonban nem a nagy nyilvánosság előtt zajlott az „igazságszolgáltatás”, ilyenkor ezek titkait sokáig csupán egy nyirkos pince vagy egy sötét folyosó őrizte.

Éjjelek a Hold istennőjével

Az Augustust követő második római császár, Caligula őrült megalomániásként vonult be a történelembe: annyira nem volt épelméjű, hogy palotát és szolgákat ajándékozott a lovának, mi több, azt tervezte, hogy a szeretett paripa megkapja a consuli tisztséget is.

A császár uralkodása kezdetén még igen közkedvelt volt: pénzt osztogatott a szegényeknek, és a legkülönfélébb ügyekben kompromisszumokra törekedett.

Caligula az utókor szemében mégis a kegyetlenkedéssel és a klinikai elmebajjal kötődik össze: életét kiszámíthatatlan rohamok, szorongás, álmatlanság és hallucinációk kísérték.

Hosszasan lehetne sorolni a példákat, amikor is azt állította magáról, hogy isten, és gyakran tart négyszemközti megbeszéléseket Jupiterrel, illetve az éjszakákat a Hold istennőjével tölti.

Legendás volt pazarló életmódja és szeszélyes szadizmusa. Suetonius szerint egy apát egyszer arra kényszerített, hogy végignézze saját fia kivégzését, majd meghívta magához egy ebédre. A szarvasmarha értékének emelkedésekor pedig a vadállatainak a börtönök lakóit „tálalta fel”.

Az uralkodó egyre népszerűtlenebb lett, és amikor Rómából Alexandriába kívánt költözni, a szenátus tagjai tervet szőttek a meggyilkolására.

Az egyes elméletek szerint makacs halántéklebeny-epilepsziában szenvedő császárt végül a pretoriánusok, vagyis a testőrség tagjai tették el láb alól a Palatinus-dombon álló császári palota pincesorában.

A merénylők nem kegyelmeztek a császár feleségének, Caesoniának, valamint kislányuknak, Julia Drusillának sem – a gyereknek a folyosó falán zúzták szét a fejét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár