2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki volt minden idők legjobb amerikai elnöke?

2017. február 21. 13:21 MTI

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok.

A C-SPAN 91 történész véleményét összegezte, akik a 43 korábbi amerikai elnököt rangsorolták tíz szempont alapján. Értékelték egyebek mellett, hogy mekkora volt az elnökök erkölcsi tekintélye, hogyan kezelték a válságokat, milyen teljesítményt nyújtottak a nemzetközi kapcsolatokban, valamint a gazdaság terén. "Ismét a három nagy vezeti a listát, Lincoln, Washington és FDR - ahogy annak lennie kell. Az pedig, hogy Obama 12. helyen debütált a rangsorban, igazán lenyűgöző teljesítmény" - idézte Douglas Brinkleyt, a texasi Rice Egyetem történészét a C-SPAN közleménye.

A közszolgálati televízió korábban 2000-ben és 2009-ben végzett ilyen felmérést történészek körében. A legutóbbi alkalommal ugyancsak a legendás 16. amerikai elnököt, a rabszolgaságnak véget vető Abraham Lincolnt választották a legjobbnak a tudósok, és a második, valamint harmadik helyen szintén Washington és Roosevelt szerepelt. A legjobb ötös mezőny idén Theodore Roosevelt és Dwight Eisenhower nevével teljes.

A januárban leköszönt Obama harmadik helyen végzett a "mindenki számára egyenlő igazság keresése" kategóriában és 39. lett a "kongresszussal való kapcsolat" kategóriában.

Andrew Johnson, Franklin Pierce és James Buchanan az Egyesült Államok történetének legrosszabb elnökeiként végeztek, alacsonyabb helyet szerezve a rangsorban, mint William Henry Harrison, aki mindössze egy hónapig volt hivatalban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln a függetlenséget kivívó George Washingtont és a II. világháború idején elnöklő Franklin D. Rooseveltet utasította maga mögéAz utolsó helyen az amerikai polgárháborút közvetlenül megelőző évek elnöke, James Buchanan végzett
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár