2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Süssön pulykát Marilyn Monroe receptje szerint

2016. november 10. 15:29

A 20. század egyik legnagyobb szexszimbólumáról kevesen tudják, hogy nagy szenvedélye volt a sütés-főzés. Első férje a konyhájából kikerülő különlegességek alapján még pocsék szakácsnak nevezte Marilyn Monroe-t (akkor még Norma Jeane), ám Joe DiMaggio édesanyja és húga sokat segített neki. 1943 és 1962 közötti időszakból több tucatnyi, kézzel írt feljegyzések, receptek, rövid ajánlások, tippek maradtak fenn Marilyn Monroe-tól, aki olykor szakácskönyveket látott el ötletekkel teli széljegyzetekkel. (Az egyik ilyen könyvet 1999-ben 25 ezer dollárért adták el egy aukción.) Egy 1955-1956 körül írt (ekkortájt New York-ban, Arthur Millerrel élt együtt) receptjében a hálaadás fő ételét, a pulyka egyik különleges elkészítési módját jegyezte le. Érdemes megjegyezni, hogy egyáltalán nem a szokásos amerikai módszert választotta, továbbá Anne Mendelson élelmiszertörténész szerint érdekes, hogy az oregánót is beleírta a receptbe, ami az ötvenes években alig vot ismert nyugaton, azonban egykori, olasz gyökerekkel bíró férjének, DiMaggiónak édesanyja úgy tűnik nagy hatással volt a szépségre.

A pulyka töltelékéhez:

• fokhagyma nem kell
• kovász
• francia kenyér – áztassuk hideg vízbe, később nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd tépkedjük apró darabokra
• a májat szeleteljük fel
• egy egész vagy fél hagymát, petrezselymet/négy szál zellert finomra feldaraboljuk, és hozzáadjuk a következő fűszereket: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, oregánó, só, bors
• reszelt parmezán sajt, egy maréknyi
• negyed-fél font (110-225 gramm) darált húst serpenyőben barnára sütni, majd egy és negyed csészényi (vagy több) mazsolával összekeverni
• 1 csészényi tisztított dió (vagy fenyőmag, gesztenye, mogyoró)
• 1-2 db keményre főzött tojás felaprítva – összekeverni a többivel

A madár elkészítése:

• besózni, beborsozni a csirkét vagy a pulykát – kívül ugyanígy, plusz vajjal is bekenni
• csíptetőkkel „összevarrjuk” a madarat (miután megtöltöttük a fenti töltelékkel), és betesszük a 200 fokos sütőbe
• 3-4 fontnyi vagy nagyobb méretű madarat süssünk
• csirke vagy fácán (hozzáadva: ecet, olaj, hagyma, fűszerek) – hagyjuk sülni a saját levében, egy kis vizet hozzá lehet önteni, ha úgy ítéljük meg
• fél pohár ecetet adjunk hozzá, mikor már félig átsült
• két óráig süssük
• tegyünk hozzá burgonyát
• gombát
• friss borsót

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár