2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elmezavarra és gonosz szellemek ellen is használták a különös középkori „csodaszert”

2016. október 24. 14:55

A különféle növények, és az azok felhasználásával kevert főzetek a középkor századai során a gyógyításra való törekvés legfőbb eszközeinek számítottak. Ezek közül az egyik leghatékonyabbnak a mandragórát tartották. Ahhoz azonban, hogy szerezzen az ember a növényből, szükség volt egy éhes kutyára.

Az Old English Herbarium, a 10. század környékén keletkezett kiadvány korábbi munkákon alapuló gyógymódgyűjtemény volt. A négy kéziratban fennmaradt könyv több mint 185 növény és gyógynövény, többek között a csalán, a koriander, vagy éppen a bazsalikom felhasználásával készült orvosságot sorol fel. Az érdeklődők találhattak gyógymódot fejfájásra és pattanásokra, de jóval komolyabb problémákra, például kígyóharapásra és törött csontokra is – olvasható a Medievalists cikkében.

Az Old English Herbarium egyik legérdekesebb része a mandragóráról szól. A növény gyökerének szokatlan formája van, amely sokakat egy emberre emlékeztetett. A középkor évszázadai során a mandragórához számos népi hiedelem kötődött, mivel sokan úgy vélték, egy ember és egy növény keresztezéséből jött létre. A növény gyökere és levele nyersen fogyasztva mérgező, hallucinogén hatású.

Az Old English Herbarium szerint a növény beszerzése azonban nem volt túl könnyű: „A mandragórának nevezett növény nagy, fenséges látványt nyújt, és hasznos is. A következőképpen kell begyűjteni:  amikor megközelíted a növényt, észre fogod venni, mivel éjszaka úgy világít, mint egy lámpás, amikor először észreveszed a tetejét, kerítsd körbe egy vas eszközzel, nehogy meneküljön tőled. Ereje olyan nagyszerű és hatalmas, hogy gyorsan menekülni próbál, ha egy tisztátalan ember közelít hozzá.

Ezért mindenképpen kerítsd körbe egy vas eszközzel,majd ásd körbe, vigyázva arra, hogy ne érj hozzá a vassal; a földet azonban erélyesen kikotorhatod egy csonteszközzel. Amikor látod a kezeit és a lábait, kötözd meg őket. Fogd meg a másik felét, és kötözd egy kutya nyaka köré (miután megbizonyosodtál róla, hogy a kutya éhes). Dobj egy kis húst elé, hogy ne tudja elérni, csak ha a növényt is kihúzza a helyéről . Erről a növényről azt tartják, akkora hatalma van, bármivel húzzák fel, [aki kihúzza] hamarosan hasonló sorsra jut majd. Emiatt, amint látod, hogy kihúzták, és hatalmat szereztél fölötte, azonnal ragadd meg, kezdd el csavarni, és facsard ki a levelei nedvét egy üvegpalackba.”

A mandragórát ezt követően a szöveg szerint számos betegségre fel lehetett használni:

„1. Fejfájás és álmatlanság esetén kend be [a mandragórából kinyert] lével az arcod, és használd a növényt hasonló módon, hogy enyhítsd a fejfájásod. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan elragad az álom.

2. Fülfájás esetén ugyanezen növény nedvét nárdusolajjal keverd össze, majd tedd a füleidbe. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan gyógyít [a szer].

3. Köszvény esetén, abban az esetben is, ha súlyosabb [a probléma], nyerj ki három penny súlyú [anyagot] a növény jobb vagy bal kezéből, majd őröld le. Borba vegyítve add be, és a személy meggyógyul. Nemcsak a duzzanat fog lelohadni, de az ideggörcsöket is enyhíteni fogja, valamint gyógyítja a fájdalmat, mindkettőt csodálatos módon. 

4. Elmezavarra, amely az ördögök által való birtoklást jelenti, végy három penny súlyú [anyagot] a növény testéből, és meleg vízben feloldva itasd meg [a beteggel], aki fogyassza el olyan könnyedén, ahogy csak tudja. Gyorsan helyre fog jönni. 

5. Ismételten, ideggörcsre, végy egy uncia [anyagot] a növény testétől, majd őröld porrá. Keverd össze olajjal, majd kend be azt, aki a fenti körülményektől szenved.

6. Ha bárki valamilyen gonosz szellemet észlel otthonában, vigye a mandragórát otthona közepére, és [a növény] minden gonoszt el fog távolítani.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár