2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két lövés vetett véget Verlaine és Rimbaud viharos viszonyának

2016. október 20. 09:39 MTI

1873. július 10-én 14 órakor két lövés dördült el a brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában. Verlaine, aki akkor 29 éves volt, rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra. Az egyik golyó a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott. Így végződött a francia irodalom leghíresebb lövése. 

A támadás véget vetett a két francia költő közötti gyöngéd viszonynak. Rimbaud feljelentette a Szaturnuszi költemények szerzőjét, akit őrizetbe vettek, bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek. A pisztolyt, amelyet Verlaine használt, most elárverezik - jelentette be szerdán a Christie's aukciósház, amely november 30-án Párizsban tartja az árverést. 

A fegyver hétmilliméteres hatlövetű revolver. Verlaine aznap reggel vásárolta egy brüsszeli fegyverkereskedőnél 50 tölténnyel együtt. A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

A vita a két férfi között még 1873 májusában kezdődött. Verlaine és Rimbaud igencsak viharos szerelmi életet élt. Verlaine újra kapcsolatba kívánt lépni a feleségével, Matilde-dal, akit 1870-ben vett nőül, egy évvel azelőtt, hogy a Részeg hajó szerzőjével találkozott. A sokadik vita után faképnél hagyta Rimbaud-t, és Brüsszelbe utazott, Rimbaud pedig utána ment. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni. Ittak, sírtak, elmerültek a véget ért szerelmeket követő reménytelenségbe.

Alig kötözték be a kezét a kórházban, Rimbaud máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. Verlaine a börtönben töltött 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét, amelyeket a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című kötetekben helyezett el. Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után, Stuttgartban, ahol Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózaverssorozatának kéziratát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár