2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy rabszolgának köszönhetjük a világ egyik legismertebb whiskeyjét?

2016. június 27. 17:20

150 év után kiderült, hogy egy rabszolga állhat az Egyesült Államok legnépszerűbb whiskymárkája mögött. A történet eddigi legelterjedtebb változata szerint  egy lepárlóüzemet vezető lutheránus lelkész, Dan Call avatta be a fiatal tanoncot, Jasper Newton „Jack” Danielt a whiskeykészítés titkaiba. Kiderült azonban, hogy nem Call, hanem egyik rabszolgája, Nearis Green adta át a receptről a szükséges tudnivalókat Danielnek. 

Egy 1967-es életrajz szerint Call utasította rabszolgáját, hogy tanítsa meg Danielt mindenre, amire csak tudja. Daniel egy évvel azt követően nyitotta meg saját lepárlóüzemét, hogy a 13. alkotmány-kiegészítéssel eltörölték a rabszolgaságot. Daniel Green két fiát is alkalmazta az új üzemben. Feltételezések szerint egy korabeli fotón az egyik Green-fiú Jack Daniel mellett ül egy csoportképen, ami arra utalhat, hogy fontos szerepet játszott az üzem életében. Ennek ellenére Nearis Greent és családját egészen a legutóbbi időkig gyakorlatilag teljesen elfelejtették.

Phil Epps, a neves whiskeymárka globális márkaigazgatója szerint nem volt tudatos döntés, hogy a Greenek szerepe nem kapott kellő hangsúlyt a whiskey történetéről szóló írásokban. Epps szerint akkor bukkantak rá a történetre, amikor a világ egyik leghíresebb itala történetének kezdeteit kutatták. „Ahogy beleástuk magunkat, rájöttünk, hogy van valami, amire büszkék lehetünk” – magyarázta a márkaigazgató. Bár helyi történészek már hosszú ideje tisztában voltak a tényekkel, a Green család sztorija csak most kerül be a márka hivatalos történetébe. 

Egykoron a szesziparban dolgozók nagy részét a rabszolgák tették ki, és a történelmi dokumentumok tanúsága szerint nagyra becsülték az ital készítése tekintetében megfigyelhető képességeiket. A szakértők úgy vélik, hogy a whiskeykészítés bizonyos módszerei ősi afrikai technikákra vezethetők vissza, amely tudás generációról generációra öröklődött. Ám – sok más dologhoz hasonlóan – a rabszolgatartók ezt is kisajátították a feketéktől. Mivel 150 évvel ezelőtt gyakorlatilag egyáltalán nem jegyezték fel, hogy a rabszolgák mennyiben járultak hozzá a whiskeykészítéshez, a történészeknek nincs könnyű dolguk.

A kutatók szerint a meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy a „lincoln megyei eljárás” néven ismert módszer (a párlatot vastag juharfaszénrétegen szűrik át) sem a tennessee-i Alfred Eatonhoz, hanem rabszolgáihoz köthető, mivel a feketék körében volt ismert az illegálisan lepárolt alkohol juharfaszénen keresztül történő szűrése. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jack Daniel jobbján a feltételezett Green fiú
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár