2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárja titkait a földrengés nyomán előkerült ókori város

2016. március 7. 15:58 MTI

Az 1999-es izmiti földrengés romjainak eltakarítása közben felfedezett ókori város feltárását kezdik meg török és külföldi régészek áprilisban. A területen most először végeznek georadaros vizsgálatot, hogy feltérképezzék a föld alatt rejlő régészeti kincseket. 

Az északnyugat-törökországi Izmit egyik kerületében bukkantak a föld alatt rejtőző ókori város maradványaira. Az első leletek egyike egy hatalmas, fej nélküli Héraklész(Herkules)-szobor volt, amelyet 2001-ben találtak, és amely jelenleg a város néprajzi múzeumában látható. Később egy fej- és lábnélküli Pallasz Athéné-szobrot, egy Diocletianus és Constantinus római császárokat ábrázoló táblát, valamint építőelemeket és oszlopköveket is feltártak.

A szakemberek ezután alig valamivel a talajszint alatt egy hatalmas palotaszerű építmény, egy ókori színház és egy hatalmas, egészen az Izmit-öbölig elnyúló alagútrendszer maradványait fedezték fel. A föld alá temetett város hatvanezer négyzetméteren terül el. Ridvan Gölcük, az izmiti múzeum igazgatóságának vezetője szerint számos török és külföldi régész, valamint kutató jelezte az intézménynek, hogy részt venne az áprilisban kezdődő ásatási munkálatokban, amelyekkel kapcsolatban nemsokára nagyszabású megbeszélést is tartanak.

Gölcük szerint a területen most először végeznek georadaros vizsgálatot, hogy feltérképezzék a föld alatt rejlő régészeti kincseket - olvasható a The Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap online kiadásában. A Márvány-tenger partján fekvő Izmitet i. e. 262-ben alapította I. Nikomédész bithüniai király, akiről Nikomédiának nevezték el. Gyors fejlődésnek indult és az ókor legjelentősebb városai közé emelkedett, és a Római Birodalom fővárosa is volt 284 és 330 között. Római kori palotáját Diocletianus császár építtette. 1997- augusztus 17-én 7,6-es pusztító erejű földrengés rázta meg térségét, a természeti csapásban mintegy 17 ezer ember halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár