2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismerkedjen meg Tutanhamon dédszüleivel

2016. március 7. 08:35

Tutanhamon dédszüleinek múmiái tökéletes példát szolgáltatnak arra nézve, milyen fejlett volt az ókori Egyiptomban az erre szakosodott mesterek balzsamozási technikája. Juja és Tuja 3400 éves múmiái kiváló állapotban őrződtek meg az utókornak. 

Szövevényes családfa

Mint ismeretes, az ókori Egyiptomért rajongókat az utóbbi hetekben Tutanhamon sírhelye tartja lázban, miután kiderült: rejtett kamrák is lehetnek a fáraó sírjának falai mögött. Nicholas Reeves brit régész szerint szinte bizonyos, hogy a titokzatos kamrák a szépségéről és nagy hatalmáról ismert egyiptomi királynő, Tutanhamon mostohaanyja (egyes tudósok szerint az anyja), Nofertiti földi maradványait őrzik.

Amíg azonban a nagy bejelentés várat magára (miszerint tényleg vannak rejtett kamrák, és azokban valakiket el is temettek), Tutanhamon kapcsán többek között dédszüleiről is érdemes néhány szót ejteni. Jujáról és feleségéről, Tujáról tudjuk, hogy nem a királyi családból származtak, de az egyiptomi felső rétegekből kerültek ki. A nemes házaspár lánya, Tije az ókori Egyiptom Kate Middletonjaként hozzáment az Újbirodalom egyik legjelentősebb fáraójához, III. Amenhotephez.

Az ő fiuk volt az „eretnek fáraó”, az egyistenhitet bevezető reformjairól ismert Ehnaton, akinek – a feltételezések szerint – testvérével (akinek neve mindmáig ismeretlen, de feltehetően a Királyok völgyében talált, „Fiatalabb hölgynek” elnevezett múmiáról van szó) fenntartott kapcsolatából fogant Tutanhamon. Ehnaton főfeleségének, Nofertitinek hat lánygyermeke született, akik közül az egyiket, Anheszenamont Tutanhamon feleségül vette. Így Juja és Tuja mindkettejük dédszülei voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A jobb oldali aranyozott gipszmaszk annak a tárolóeszköznek a tetejeként szolgált, amelyben Tuja egyik belső szervét helyezték el. A becsomagolt belső szerveket kőből készült edényekbe rakták, amelyeket a képen látható fej alakú „dugóval” zárták le UsébtikAranyozott isten-és istennőalakok egy fekete szurokkal bevont faládán. A ládában négy kanópuszedényt helyeztek el, amelyekben Tuja belső szerveit tárolták Egy ritka, mészkőre festett balzsamozó asztalon fekvő usébti. Az emberfejű madár a lelket jelképeziMészkővázákEzt az aranyszéket Tuja és Juja unokája, Szitamon ajándékozta nagyszüleinek. A széktámlán látható ábrázoláson szolgák arany nyakláncokat nyújtanak át Szitamonnak Arannyal, ébenfával, elefántcsonttal és kék színű kerámiával díszített faláda, amelyben egykor feltételezhetően ékszereket tároltakTuja halotti maszkja
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár