2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy másik Vietnam: ritka képek a háborúról a Vietkong szemével

2016. február 8. 13:25

Az egyik legvéresebb hidegháborús összecsapásról, a vietnami háborúról csupán egy maroknyi, de annál "ikonikusabb" fotót ismer a világ: gondoljunk csak Eddie Adams 1968-as Pulitzer-díjas felvételére, amelyen egy rendőrfőnök készül lelőni egy vietkongot, vagy Nick Ut híres fényképére, amelyen egy 9 éves megégett, mezítelen kislány menekül a napalmtámadás elől, esetleg Malcolm Browne valóban ikonikus fotójára, amelyen egy saigoni útkereszteződésben egy önmagát felgyújtó szerzetes alakja látható. A háború híres fotói mind egy-egy nyugati vagy dél-vietnami fotós szemén át közvetítik a véres konfliktust, de vajon hogyan látták a háború mindennapjait az északiak?

Az 1960-1970-es években Észak-Vietnam és a Vietkong több száz fotósa dolgozott a helyszínen, ugyanakkora veszélyben, mint déli társaik. Szinte mindegyikük autodidakta módon sajátította el a fényképes haditudósítás művészetét, többségük a vietnami ügynökség, a Vietkong, azaz a Nemzeti Felszabadítási Front, az északi hadsereg, vagy valamely északi újság megbízásából dolgoztak. Legtöbbjük nevét nem közölték a lapok, úgy alig tudjuk, kik voltak ők.

„Rendkívül óvatosnak kellett lennünk, ugyanis csupán korlátozott mennyiségű filmet osztott ki nekünk az újság. Egy fénykép olyan volt számunkra, mint a katonának a muníció” – mondta Nguyen Dinh Uu. Egy Tram Am nevű fotós arról számolt be, hogy mindössze egy tekercs filmet (70 képkocka) kapott az egész háború idejére, tehát nagyon be kellett osztania, így csak a legjobb pillanatban kattinthatott.

A Ho Si Minh-ösvény véres harcait, hátországát, az emberek mindennapjait, a harcokat, a bombázásokat és a háború ártatlan áldozatait is megörökítő északi fotósok közül néhányan arra törekedtek, hogy valóban hitelesen dokumentálják a háború momentumait, míg sokan közülük propagandacélokat igyekeztek szolgálni.

Ezek a fényképek nagyon ritkák még Vietnamban is, nem beszélve a világ többi részéről. Az 1990-es években Doug Niven fotóriporter kezdte összegyűjteni a még élő tudósítókat, akik megőrizték azokat a negatívumokat is, amelyeket elő sem hívtak az elmúlt évtizedekben. Az Another Vietnam: Pictures of the War from the Other Side (Egy másik Vietnam: A háború képei a másik oldalról) című könyv 180 ritka fotót és történetet mutat be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Találkozó a Nam Can-i erdőben 1973-ban. Az északi szimpatizánsok maszk mögé rejtették arcukat, hogy elrejtsék egymás elől kilétüket, ami arra szolgált, hogy egy esetleges kínvallatás során se tudják felfedni társaikat.Újoncok orvosi vizsgálaton esnek át Haiphongban 1967 júliusában. Az északi sorozási rendszer 1973-ban vált kötelező jellegűvé, amikor már minden épkézláb férfit besoroztak. 1950-ben még alig 35 ezren, az 1970-es évek közepére már félmillióan harcoltak az észak-vietnami hadseregbenEgy kétszeresen megözvegyült, 24 éves, női vietkong gerillaharcos a Mekong-delta mellett 1973-ban Egy északi gerillaharcos a Mekong-deltán hajózik, körülötte egy mangrove erdő maradványai, amelyet az amerikaiak vegyi támadással taroltak le (1970)Női halászok a Mekong folyó partján 1974-ben. A súlyos hálók miatt korábban főként férfiakhoz köthető munkát a háború végére már főként nők végeztékHanoi külvárosában egy lezuhant amerikai repülőgép maradványait kutatják át az északi milícia tagjai 1972 júniusában. A pilóta nagyon alacsonyan, az erdő tetejét súrolva repült, hogy elkerülje a radarokat, azonban így az egyszerű kézifegyverekkel is le lehetett szedniA kambodzsai-vietnami határon 1972-ben készült képen két északi katona őrködik, előttük földbe szúrt, kihegyezett, mérgezett bambuszrudak seregeVietkong-egységek találkoznak az ellenséggel, a kép felső részén látható déli katonákkal egy mocsaras nádasbanRepülőmodellekre tüzelnek a Thanh Triban 1965 szeptemberében gyakorlatozó északi milicisták, akik második világháborúból való fegyvereikkel is súlyos csapást tudtak okozni az amerikaiaknakAz Észak-Vietnam középső részén található, lebombázott Ham Rong-i híd javítási munkálatain dolgozó építőmunkások 1973-ban. A stratégiai fontosságú híd a Ma folyó egyetlen átkelőhelye volt, amelyet a nehéztüzérség is igénybe tudott venni, így az északiak erősen védték, az amerikaiak pedig gyakran intéztek ellene bombázásokatÉszaki csapatok kelnek át 1966-ban a Ho Si Minh-ösvényen átfutó Truong Son-hegységen, amely egy több mint ezer kilométer széles hegygerinc Vietnam nyugati határainálLaoszi gerillák elefánton és gyalogháton szállítják az ellátást az északi seregeknek 1971 márciusábanEgy Danh Son Huol nevű, az amerikai bombázásokban megsérült kambodzsai gerillát szállítanak a mongrove mocsárban berendezett műtőbe. A fotóról sokáig úgy vélték, hogy propagandacélokat segítő, beállított jelenetet ábrázol, így nem is hívták elő, azonban a kutatások szerint egy valós orvosi vészhelyzetet ábrázolt (1970. szeptember 15.)Északiak rohannak a kilences út nevű stratégiai helyszínen 1972-ben. A déliek azon célja, hogy elvágják őket a Ho Si Minh-ösvénytől, kudarcot vallottKatonai bakancsok Saigon szélén 1975. április 30-án. A dél-vietnami hadsereg katonái megszabadultak egyenruháiktól, hogy így rejtsék el múltjukat a fegyverszünet idejénEgy északi és egy déli asszony öröme a háború végén 1975 májusában
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár