2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalasnyikovokkal esett Hatrának az Iszlám Állam

2015. április 8. 08:39

Kalapácsokkal és gépkarabélyokkal kezdték meg az ókori település, Hatra ledózerolását az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei. A világörökségi védelem alatt álló iraki romváros pusztításáról videófelvételt is közzétett a szélsőséges szervezet.

Az iraki Hatra mintegy 110 kilométerre délnyugatra fekszik Moszultól, a valamikori Ninivétől, a dzsihadisták fellegvárától. Az egykor a Pártus Birodalom befolyása alá tartozó erődített város tornyokkal megerősített, magas, vastag falainak köszönhetően két alkalommal, i. sz. 116-ban és 198-ban is ellenállt a római inváziónak. A több mint kétezer évvel ezelőtt emelt ókori város jó állapotban lévő maradványai 1985 óta számítanak a kulturális világörökség részének.

Nem tudni, hogy a történelmi emlékhelyet pontosan mikor dúlták szét a vandál szélsőségesek, az első sajtóértesülések március első hetében láttak napvilágot. Az IÁ péntek este videófelvételt is közzétett honlapján Hatra lerombolásáról: a képsorokon jól látszik, hogy a szélsőséges szervezet egyik tagja egy létrára felmászva kalapáccsal esik neki az egyik ókori faragványnak, egy másik társa pedig csákánnyal rombol szét egy nagyobb méretű szobrot, végül egy fegyveres bukkan fel, aki egy AK-47-essel lövi a város falát.

 

Az IÁ egyik arabul - jól megkülönböztethető öbölmenti akcentussal - beszélő tagja a videón azt fejtegeti, hogy azért rombolták le az ókori emlékeket, mert ott "Allah helyett bálványokat imádnak". Az Irak egyharmadát, illetve Szíria bizonyos részeit fennhatósága alatt tartó dzsihadista szervezet tavaly kezdte meg a Közel-Kelet épített öröksége ellen indított barbár hadjáratát, mivel a Korán szélsőséges értelmezésében az ókori emlékeket bálványimádásnak tartja.

Helyi kormánytisztviselők az AP hírügynökségnek arról számoltak be, hogy az IÁ márciusban lerombolt egy másik, az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori települést, az Asszír Birodalom egykori fővárosát, a 3000 éves Nimrudot. Egy februárban közzétett videón a szélsőséges csoport fegyveresei a Moszuli Múzeum műkincseit semmisítették meg, de az is látható volt, amint a dzsihadisták több, rendkívül ritka és értékes könyvet, illetve kéziratot égettek el, pótolhatatlan veszteséget okozva ezzel az egykori Ninive számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár