2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iskolaudvar alatt lehetnek István király csontjai

2015. március 31. 12:18

III. Richárd után újabb elveszett királysír után indult kutatás. Brit régészek ezúttal a 12. században élt István angol király földi maradványainak nyomába erednek, feltételezésük szerint Hódító Vilmos unokája egy iskolaudvar alatt alussza örök álmát.

III. Richárd beindította a régészek fantáziáját: azok után, hogy 2012 augusztusában egy leicesteri autóparkoló alatt megtalálták és DNS-vizsgálatokkal később azonosították az utolsó, csatában elhunyt angol uralkodó csontjait, ismét egy elveszettnek hitt királysír tárulhat fel Nagy-Britanniában - ezúttal a Grey Friars ferences kolostor templomától jó 250 kilométerre.

István (1096-1154) Hódító Vilmos negyedik gyermekének, Adelának volt a fia, 1135-ben lépett az angol trónra, s haláláig uralkodott. Felesége Matilda, Boulogne grófnője volt. István uralkodását trónharcok jellemezték: noha nagybátyja, I. Henrik megeskette, hogy nem lép fel Henrik lánya, Matild ellen, az esküt István röviddel Henrik halála (1135) után megszegte. Az Angolok úrnője, Matild - aki német-római császárné volt - nem törődött bele a trón elvesztésébe és a Henrikhez hű urak, walesi lázadók és nagybátyja, I. Dávid skót király támogatásával felvette a harcot.

Bár 1141-ben a lincolni csatában Istvánt foglyul ejtették, Matild westminsteri megkoronázása az angol nép heves ellenállása miatt zátonyra futott. Miután féltestvérét, az őt trónigényében támogató Róbert gloucesteri grófot még ugyanabban az évben szintén elfogták, Matild beleegyezett abba, hogy Istvánt elengedjék. A polgárháború éveken át tartott, anélkül, hogy bármelyikük döntő fölényre tett volna szert. István fiát, Eusztázt szánta utódjának, s még a pápa közbenjárását is kérte, ám III. Jenő ellenállt az angol uralkodó kérésének, a herceg végül 1153-ban elhunyt. István az 1153 nyarán megkötött winchesteri egyezményben megállapodott Matilddal és annak fiával, Plantagenet Henrikkel, hogy halála után Henrik lesz a király.

István 1154-ben hunyt el, felesége, Matilda és fiuk, Eusztáz mellé temették el a favershami apátság területén. Az apátságot VIII. Henrik 1538-ban leromboltatta, s mikor a régészek több mint négy évszázad elteltével, 1965-ben feltárásokat végeztek a romok között, István csontjait már nem találták ott. Egy helyi régész, Brian Philp most azonban azt állítja, hogy sikerült azonosítania az egykori királyi sírboltot, ahol István maradványai lehetnek. A Kent Archaeological Rescue Unit igazgatója szerint ez a hely a Queen Elizabeth’s Grammar School nevű iskola udvara, itt nyugodhat a királyi család. A kutató reméli, hogy partnerre talál az iskolában és a Faversham Society is részt vesz a projektben, s hamarosan egy újabb, elveszettnek hitt királysírt tárhatnak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár