2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A térkép, amely megváltoztatta a világot

2015. március 30. 08:45

William Smith 1815-ös, Angliáról, Skóciáról és Walesről készült földtani térképének egyik ritka, korábban elveszett példányára bukkantak a Geológiai Társaság levéltárosai. Az azóta digitalizált térkép immáron mindenki számára elérhető az interneten.

Ez volt valaha a legelső földtani térkép, amelyet a britek országaik földtani rétegeiről készítettek. A most felfedezett példány a szakértők szerint egyike azon tíz első térképnek, amelyet William Smith (1769-1839) gyártott, a híres geológus becslések szerint közel 370 darab, kézzel színezett térképet készített élete során.

Az „angol geológia atyjának” is nevezett Smith a 18-19. század fordulóján a rétegtan és a földtani térképezés tudományának úttörője volt. Angliáról és Walesről készült térképei a geológiai térképezés alapjaként szolgált, s nem csupán a szigetországban, de a világ számos pontján átvették módszereit.

„Smith tudománytörténeti jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni” - mondta John Henry, a nagy-britanniai Földtani Társaság elnöke. „A térkép egy igen figyelemre méltó alkotás, egy valódi kincs, ugyanis nagy hatással volt Nagy-Britannia gazdasági és tudományos fejlődésére azokban az évtizedekben, amikor a mai, tudományos értelemben vett földtan kialakult” - tette hozzá.

Smith élettörténetét Simon Winchester 2001-es, A térkép, amely megváltoztatta a világot című könyve népszerűsítette: felfedte Smithnek a Földtani Társasággal való kapcsolatát, valamint az intézmény első, 1820-ban előállított saját térképéhez vezető utat.

Az idén kétszáz éves térkép értékét nehéz megbecsülni, egy másik, árverésre kínált hasonló példány kikiáltási ára nemrégiben 150 ezer dollár volt. A mostani térképet még 2014-ben fedezte fel Victoria Woodcock levéltáros, aki teljesen más témájú dokumentumok között talált rá, s először nem is vette észre jelentőségét. „A közös munkánk során rádöbbentünk, mekkora kincsre leltem. Erről álmodik minden levéltáros” - mondta.

Szinte biztos, hogy az említett példány Smith első tíz térképe közül való, ugyanis hiányzik róla a sorszám, továbbá nem annyira naprakész, mint a későbbi verziók. A feljegyzések szerint a Geológiai Társaság még ugyanabban az évben megvásárolta Smith-től a térképet 5,5 fontos összegért. A szakértők szerint azért is igen különleges a térkép, hiszen színei alig fakultak meg, s még két évszázad elteltével is élénkek.

A térkép 200 éves évfordulóját a Geológiai Társaság, a British Museum és a Walesi Nemzeti Múzeum közösen ünnepli meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár