2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes hajó fekszik a Michigan-tó fenekén

2015. január 16. 20:11

Rejtélyes, 17. századi hajó fekszik a Michigan-tó mélyén. A kincsvadászok szerint a Nagy Tavak legrégebbinek vélt hajóroncsa, a Le Griffon lehet, amely még XIV. Lajos francia király megbízásából épült. A hajó 1679 szeptemberében indult első és egyben utolsó útjára hatfős személyzettel és szőrmerakománnyal a legendás felfedező, Rene-Robert Sieur de La Salle parancsnoksága alatt. La Salle építtette a Griffont, amely az első normál méretű hajó volt a Nagy Tavakon.

Az észak-amerikai Nagy-tavak tórendszer harmadik és a világ ötödik legnagyobb kiterjedésű tavában, a Michigan-tó mélyén egy feltehetően 17. századi hajóroncs maradványai pihennek, feltételezések szerint a Le Griffon.

A hajó 1679 szeptemberében indult első és egyben utolsó útjára hatfős személyzettel és szőrmerakománnyal a legendás francia felfedező, Rene-Robert Sieur de La Salle parancsnoksága alatt. A hajó annyira volt szerencsés, mint a Titanic: már első útján elsüllyedt, vagy legalábbis eltűnt.

2011-ben két michigani kincsvadász, Kevin Dykstra és Frederick Monroe egy, a Michigan-tavat átszelő kompról még az 1800-as években vízbe borult, 2 millió dollár értékű aranynak eredt a nyomába, ám a helyiek körében terjedő legendában szereplő kincs helyett egy roncsot találtak. A szonárfelvételeken észlelt furcsaságokat látva Dykstra úgy döntött, merülést hajt végre, hogy filmre vegye azt. Mint mondta: nem számított rá, hogy hajóroncsot találnak, s csak a videó újranézése után derült ki, hogy az a Le Griffon lehet.

Szakértők koránt sincsenek meggyőződve arról, hogy a roncs valóban a Le Griffon lenne. Így van ezzel Brendon Baillod is, aki úgy véli, hogy inkább egy révkalauz által kormányzott hajóról lehet szó - állítja a Le Griffon történetét kutató michigani történész. Abban a hajó felfedezői is egyetértenek, hogy további bizonyítékok szükségesek feltevésük alátámasztására.

A jezsuiták között nevelkedő, később a rendbe novíciusként belépő La Salle 26 évesen, 1669-ben vezette élete első expedícióját: ő térképezte fel az észak-amerikai Nagy-tavak vidékét, a Mississippi folyót és a Mexikói-öböl partvidékét, majd a Mississippi teljes medencéjét a francia király birtokának nyilvánította. A francia felfedező azért szelte át a Nagy-tavakat, hogy megtalálja a Mississippi folyó torkolatát, ám mikor kifogyott a pénzből, felfedezőtársaival partra szállt, a hajót pedig legénységével együtt magára hagyta. Adósságait a szőrmerakományból rendezte. La Salle soha nem látta többé a Le Griffont.

A francia felfedező 1682-ben tért vissza a Nagy-tavak vidékére. Ekkor találkozott a potavatomi törzs néhány tagjával, akik néhány hajódeszkát, penészes hódszőrmét, illetve nadrágokat mutattak neki. La Salle naplója szerint a bennszülöttek elmesélték, hogy a legénység a Mackinaci-szoros felé szeretett volna hajózni, mikor a Le Griffon viharba keveredett és eltűnt. Azóta mintegy harminc felfedező mondta azt, hogy látta a hajót, de a Le Griffon sohasem került elő. La Sallét 1687. március 19-én ölték meg egy lázadás során.

A Wreck Diving Magazin legújabb számában ismertetett tanulmány érdekes, eddig nem ismert részletekkel szolgál a négy éve felfedezett hajó történetére vonatkozóan. Például, hogy a hajón nem volt kormánylapát, illetve hogy az orrtőkén egy kagylókkal borított griffmadár látható. Az egyik merülés alkalmával Dykstra mágnessel próbálta megvizsgálni a hajó szerkezetét; ekkor teljesen váratlanul egy régi szög tapadt a mágnesre, amit a kincsvadászok csak a parton vettek észre.

Dean Anderson michigani régész tájékoztatása szerint eddig 1500 hajóroncsot találtak a Michigan-tó fenekén, azt pedig egy fotó és egy filmfelvétel alapján nagyon nehéz megmondani, hogy ezek egyike valóban a Le Griffon lenne. Most az állami régészeti hatóság szakemberein a sor, hogy megvizsgálják a roncsokat és esetleg olyan leleteket hozzanak felszínre - kerámiák, üveg -, amelyeket datálni lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár