2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ahol Erzsébet királyné igazán otthon érezte magát

2014. október 29. 15:27

Hazánk kiemelkedő műemléke, a folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély a sokszínűség szimbóluma. Olyan közeg, ahol békében megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció – mindez családbarát szolgáltatásokkal kiegészítve. A kastély-együttes felújítása a ’90-es évek elején kezdődött, s kapuinak 1996-os megnyitása óta a világ csaknem minden tájáról fogadja látogatóit.

A kastély építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere, Grassalkovich I. Antal új stílust teremtett a magyar kastélyépítészetben. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be (barokk időszak, a királyi család gödöllői tartózkodása, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket).

A közelmúlt felújítási munkáinak elképesztő tempóját ismerve azt is gondolhatnánk, hogy a gödöllői kastély teljes egészében megújult, ám eddig valójában alig több mint a felét állították helyre. Két kiemelt uniós projekt keretében megújult a kastély parkjának központi része, újjáépült az Erzsébet-veranda és a Horthy-bunker, valamint a lovarda és a barokk istálló is. Kiállításaik számos interaktív elemet sorakoztatnak fel: megtalálhatók itt a gyermekeknek szóló kastélyos témájú számítógépes játékok és kihúzható fiókokban a látogatókat további felfedeznivaló is várja.

Fentieken túl számos egyéb fejlesztés is történt a kastélyban, melyek a vendégek, főképp a gyermekek, fiatalok élményközpontú látogatását segítik elő: élményszerű megismerés eredményez tartós tudást - a kastély vezetése és munkatársai ebben hisznek, ennek szellemében dolgozták ki széleskörű múzeumpedagógiai kínálatukat, melyhez egy online feladatgyűjtemény és a pedagógusok számára módszertani eszköztár, segédlet is tarozik. Ez utóbbit a tavalyi évben Múzeumpedagógiai Nívódíjjal is jutalmazták.

Magyarország 2011-es EU-elnökségének idején pompájában megújulva várta a kastély a nemzetközi delegációkat. A történelmi tradíció és korhűen felújított, a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégítő reprezentatív terek komoly elvárásoknak megfelelve jelesre vizsgáztak, így azóta és a jövőben is remek helyszínként szolgálnak különböző protokoll eseményeknek vagy vállalati rendezvényeknek. Múzeumi boltjaik igényes és gazdag - a királyi családdal valamint Gödöllővel kapcsolatos - kínálattal várják a látogatókat, akik a kastély történetét 3D filmen is megtekinthetik, az erre kialakított vetítőteremben.

A rendezvények mellett a kastély színes kulturális programkínálatáról is ismert. Hagyományosan öt nagy vendégváró hétvége kínál tartalmas kikapcsolódást a családoknak, emellett egész évben a muzsika hangjai töltik be a történelmi tereket. A kínálati palettán időszaki tárlatok is helyet kapnak, hiszen a Rudolf–szárnyban kialakított terek időutazásra csábítanak, s aki ide belép, igazi különlegességek közt találja magát évről-évre. Az ide látogatók érzékelhetik azt a teljesen egyedi hangulatot, ami a helyet jellemzi, és ami a kastélyt Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb turisztikai célpontjává teszi.

www.kiralyikastely.hu
www.royalpalacegodollo.com

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár