2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a Meidzsi-korszakról

2014. szeptember 30. 13:12

1. A világtól korábban évszázadokon át elzárkózó Japán a Meidzsi-korszakban (1868-1912) a nyugati mintára bevezetett politikai, gazdasági és katonai reformok révén Ázsia vezető nagyhatalmává vált. A Meidzsi-korszakban a "civilizáció és felvilágosodás", valamint a "gazdag ország, erős hadsereg" jelszavával minden intézményt nyugati mintára szerveztek újjá.

2. A 19. század közepéig csak jelképes szerepet játszó császárt istenként kezdték tisztelni. Az új rendszer alapja az uralkodó iránti alattvalói hűség lett, amit egy dekrétumban is előírtak.

3. A japánok a hadsereget és az államigazgatást német, az oktatást amerikai, a haditengerészetet pedig brit minta alapján szervezték újjá. Egyes reformpártiak a japán nyelv helyett az angolt akarták bevezetni.

4. Az 1880-as évektől kezdve politikai pártok is alakulhattak. 1890-ben az új alkotmány alapján megtartották az első parlamenti választást, de mindössze a lakosság 1,6%-a szavazhatott. 

5. Az 1872-es közoktatási reform révén hatéves tankötelezettséget vezettek be, és országszerte iskolák százai létesültek. A századfordulón már a lakosság mintegy 90%-a tudott írni-olvasni. 

6. A japán gyári dolgozók a brit munkások tizedét keresték, és nem volt ritka a 12-19 órás munkanap sem. Míg a nyugati országokban a 19. század végén még alig dolgoztak nők a gyárakban, a japán textilgyári munkások 80%-a nő volt.

7. A Meidzsi-reformok révén a korábban arisztokrata kiváltságnak tekintett vezetéknév-használat az addig főként foglalkozásuk szerint megkülönböztetett parasztok körében is elterjedt.

8. A főnemesség a társasági eseményeken nyugati öltözékben jelent meg, nyugati zenével és tánccal szórakoztatta magát, és európai színdarabokat tekintett meg. A férfiak körében elterjedt a sörivás és a cigarettázás szokása, és sokan még tradicionális japán hajviseletüktől is megszabadultak.

9.A korábbi buddhista életvezetési stratégiával való szakítás következtében a japánok körében rendkívüli mértékben megnőtt a húsfogyasztás.

10. Az 1873-as katonai reformmal megteremtették a sorkatonai szolgálatra épülő modern hadsereget. A reform sikerét jelzi, hogy a japánok előbb a kínaiak (1895), majd az oroszok (1905) felett is győzelmet arattak. Nogi Mareszuke tábornok, az 1905-ben japán győzelemmel végződő orosz-japán háború hőse 1912-ben, Meidzsi császár temetésének napján rituális öngyilkosságot követett el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár